Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

14. 05. 2019. 13:21   >>  13:22

DRLJEVIĆ - GAŠPARIKOVA

Fokus podrške UNDP na zdravstvo i obrazovanje

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Kancelarija za evropske integracije nastaviće da sarađuju u procesu pristupanja Evropskoj uniji, naročito u oblastima od zajedničkog interesa, ocijenjeno je na sastanku glavnog pregovarača Aleksandra Drljevića i stalne predstavnice UNDP Daniele Gašparikove.

Sagovornici su zaključili da će nastaviti proces ostvarivanja ciljeva Agende održivog razvoja do 2030. godine, naročito u oblastima vladavine prava, životne sredine i socijalne politike.

Drljević je upoznao Gašparikovu sa napretkom u pristupanju Crne Gore EU, ističući da broj otvorenih poglavlja predstavlja razlog za zadovoljstvo, ali i podsticaj za ispunjavanje zahtjevnih obaveza u daljem toku pregovora.

"Spremni smo i za otvaranje preostalog neotvorenog poglavlja – Konkurencija, ali i za zatvaranje više njih, čime ćemo ući u jednu od posljednjih faza pregovaračkog procesa. Vjerujem da će, i nakon izbora za Evropski parlament, proširenje EU ostati dominantna politika Unije, čime će čitav region dobiti dodatnu motivaciju za ubrzanje dinamike i održavanje kvaliteta reformi", rekao je glavni pregovarač.

Gašparikova je istakla spremnost za nastavak odlične saradnje, naročito kad je u pitanju sprovođenje obaveza iz poglavlja 19 - Socijalna politika i zapošljavanje, 23 - Pravosuđe i temeljna prava, 24 - Pravda, sloboda i bezbjednost i 27 - Životna sredina i klimatske promjene – oblasti na koje je, kroz brojne aktivnosti, fokusiran i UNDP.

"Uz vladavinu prava, koja opravdano predstavlja osnov za izgradnju demokratskog društva, u svakom trenutku moramo biti fokusirani i na obrazovanje i zdravstvo, koji su temelj za kvalitetan i zdrav razvoj svakog pojedinca i društva u cjelini", dodala je ona.

Drljević i Gašparikova su istakli zadovoljstvo rezultatima projekata koje sprovodi UNDP, a koji se odnose na informisanje građana o procesu pristupanja EU i izgradnju kapaciteta Kancelarije za evropske integracije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније