Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Beta ]

12. 05. 2019. 17:37 >> 21:14
74

MITROPOLIT AMFILOHIJE

"NATO nije istinska Evropa"

Mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohije izjavio je danas da NATO ne predstavlja istinsku i pravu Evropu, već onu koja je skrnavila hrišćanski narod na pravoslavnom istoku, i da bi vlast u Crnoj Gori trebalo da shvati da ne može da se odriče nacifašizma ako prihvata NATO.

"Daće Bog da se ovi naši koji su na vlasti ponovo vrate Svetom Petru Cetinjskom i Svetom Vasiliju. A kome će drugom da se vrate ako ne njima", rekao je Amfilohije na liturgiji u manastiru Ostrog.

On je kazao i da je u Njujorku 2016. u požaru izgorjela srpska pravoslavna crkva koju episkop Irinej obnavlja.

"Crkva je bila porušena kao crkva u Parizu Notr Dam. Ona crkva, onaj hram na kojem su 1389. zvonila zvona u čast pobjede srpske vojske nad Muratom. Na tu crkvu današnji Francuzi postavili su zastavu ne onih potomaka koji su se borili na Kosovu za vjeru pravu, za krst časni i slobodu zlatnu, nego lažnu zastavu. Bože oprosti, možda je majka Božija današnje Francuze podsjetila na njihov grijeh, da tako ne smiju da rade, jer potomci onih koji su gradili Notr Dam i zvonili na njemu poslije bitke na Kosovu zajedno su sa nesrećnicima sa Kosova porušili 150 hramova", naveo je Amfilohije.

On je izrazio nadu da će biti obnovljene i crkve u Parizu i Njujorku i one na Kosovu, kao i želju "da Bog urazumi savremene Evropljane da se vrate onoj izvornoj staroj Evropi, Evropi svetih apostola Petra i Pavla, svetih rimskih apostola, Evropi velikih ljudi, poput Dantea i Šekspira".

Kazao je da je Ostrog najbolji primjer da "nerodna pustinja može biti rodnija od one koja rađa" jer Sveti Vasilije Ostroški nije imao telesne djece, a opet ne postoji neko ko je toliko djece "izrodio" i ko je uspio da "sabere sveštenike, episkope i narod iz čitavog svijeta".

I ove godine su hiljade vjernika iz Crne Gore, regiona i Evrope došle da proslave praznik Svetog Vasilija Ostroškog. Mnogi od njih su noć proveli pod manastirskim stijenama.

Пратите нас на

Коментари74

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније