Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

12. 05. 2019. 15:44   >>  15:42

MANS

"SDT dogovaralo kazne koje podstiču kriminal"

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić potvrdio je, najavom da za teža krivična djela više neće zaključivati sporazume o priznanju krivice, da je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) sa okrivljenima dogovaralo kazne koje ne suzbijaju, već podstiču kriminal, saopšteno je iz MANS-a.

Katnić je na konferenciji za novinare u petak rekao da neće bez izuzetno koristiti institut sporazuma o priznanju krivice za teža krivična djela, već najradikalnije metode.

"Katnić je potvrdio da je SDT sa okrivljenima u prethodnom periodu dogovaralo kazne koje ne suzbijaju, već podstiču kriminal", navodi se u saopštenju pravnog zastupnika MANS-a, Veselina Radulovića.

On je naveo da je sa pripadnicima budvanske kriminalne grupe SDT uglavnom dogovaralo kazne koje su znatno ispod propisanog minimuma, zanemarujući činjenicu da se radi o najtežim krivičnim djelima korupcije čijim izvršenjem je pričinjena šteta od više desetina miliona eura.

"Upravo takva praksa SDT-a ima za posljedicu ono što je glavni specijalni tužilac sada "uočio" – da okrivljeni vrše krivična djela sa ubjeđenjem da će, ako budu otkriveni, sa tužilaštvom dogovoriti blagu kaznu", rekao je Radulović.

Zato bi, smatra on, trebalo da se ispita odgovornost i utvrde motivi zbog kojih su tužioci sa okrivljenima dogovarali kazne "koje su podsticale na kriminal i koje su razlog da sada kriminalci vrše krivična djela sa ubjeđenjem da će, ako budu otkriveni, sa tužiocima dogovoriti blage kazne".

Prema riječima Radulovića, SDT je u slučaju budvanske kriminalne grupe najčešće dogovaralo kaznu zatvora od šest mjeseci za krivična djela za koja je propisana kazna od dvije do deset godina zatvora i kojima je pribavljena višemilionska korist.

"Čak i najveći pravni laici mogli su da zaključe da takve kazne ne suzbijaju korupciju, već da šalju snažnu poruku da se korupcija i te kako isplati. Zato naknadna pamet glavnog specijalnog tužioca ne može biti opravdanje za očigledno nezakonit rad i dogovaranje kazni koje je javnost doživljavala kao ruganje pravdi i zakonima", istakao je Radulović.

Kada se, kako je rekao, svemu tome doda i činjenica da Svetozar i Miloš Marović uspješno izbjegavaju izdržavanje kazni, onda se na najbolji način može sagledati kakve je rezultate u suzbijanju korupcije ostvarilo SDT.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније