Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

12. 05. 2019. 14:45   >>  14:49 1

RASTODER

Uspostaviti principijelan dijalog o interesu medija

U Crnoj Gori je moguće formirati jedistveno samoregulatno tijelo, ako se uspostavi principijelan dijalog o zajedničkom interesu medija, novinara i građana, ocijenio je predsjedavajući nekadašnjeg Savjeta Novinarskog samoregulatornog tijela (NST) Mirsad Rastoder.

On smatra da bi takvo tijelo imalo ulogu da analizira medijske sadržaje i kroz primjere pomaže novinarima, a istovremeno i građanima šta nije u skladu sa medijskim principima, etikom.

"Društvene okolnosti umnožavaju nepovjerenje u sve i svašta, i znam da je vrlo teško formiranje takvog tijela, ali nije nemoguće ukoliko se pokrene i uspostavi principjelan dijalog o zajedničkom interesu medija, novinara i građana, odnosno u interesu profesije i služenja javnosti", rekao je Rastoder u intervjuu agenciji Mina.

On smatra da zbog toga vrijedi podsticati promišljanja o udruživanju kako bi se samoregulacijom predupređivala svaka moguća zloupotreba novinarstva i medija.

Upitan kako ocjenjuje rad NST-a dok je bio njegov predsjednik, Rastoder je kazao da osnivanje Instituta za medije (2001.), usvajanje Kodeksa i konstituisanje NST-a, treba posmatrati kao dobar i značajan početak u rješavanju problema sa kojima se i danas suočavamo u procesu demokratskog sazrijevanja i uređenja društvenih odnosa u Crnoj Gori.

Rastoder je podsjetio da je samoregulacija primljena kao novi koncept uređenja odnosa na medijskoj sceni u Crnoj Gori, nešto što u razvijenim državama praktikuju, od 1916. u Švedskoj i drugim državama.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније