Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

11. 05. 2019. 17:30   >>  17:31 4

DELEGACIJA KCCG U SARAJEVU

KCUS spreman za liječenje pacijenata iz CG

Klinički centar Univerziteta Sarajevo (KCUS) spreman je kadrovski i tehnološki za liječenje bolesnika Crne Gore od velikog broja oboljenja za koja crnogorske kolege još nijesu osposobljene, poručeno je tokom posjete delegacije Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) toj ustanovi.

Iz KCCG su kazali da je povod posjete tridestdvočlane delegacija bio realizacija Ugovora o saradnji dvije ustanove, u smislu međusobne razmjene kadra i iskustava zaposlenih, kao i hospitalizacije i liječenje bolesnika iz Crne Gore u KCUS.

Delegaciju KCCG, koju je predvodila medicinska direktorica Marina Ratković, primila je generalna direktorica KCUS Sebija Izetbegović, uz prisustvo direktora disciplina KCUS, glavne sestre i šefova pojedinih klinika sa kojima je iskazana potreba za intenzivniju saradnju.

Ratković je kazala da je veoma raduje saradnja sa velikom, tehnološki i kadrovski naprednom ustanovom kakva je KCUS.

On je istakla je da za početak KCCG potrebna saradnja sa Klinikom za hematologiju, i sa adultnim i pedijatrijskim hematolozima KCUS.

„Nama je potreban svaki vid saradnje koju nam KCUS može pružiti, počevši od edukacije naših hematologa, vaskularnih hirurga, radiologa, pulmologa, infektologa i pedijatara. Trenutno imamo samo jednog dječijeg hematologa. Od ove saradnje očekujemo edukaciju ljekara koji će biti osnov razvoja i unaprijeđenja KCCG“, rekla je Ratković.

Izetbegović kazala je da je zadovoljna činjenicom da je zdravstvena ustanova u Sarajevu prepoznata kao uzor, i partner za saradnju i napredak.

„Pažljivo smo saslušali dio problema sa kojima se suočava KCCG, te ćemo u duhu dobrih i prijateljskih odnosa sa našim kolegama promptno preduzeti aktivnosti na rješavanju istih. U prvom redu, KCUS ima izvrsne profesore, ljekare i medicinske sestre, inžinjere radiologije i biohemije kao i svih drugih profila koji će odmah krenuti sa izradom programa moguće edukacije kolega iz Crne Gore”, kazala je Izetbegović.

Tokom posjete delegacija KCCG je u pratnji ljekara i medicinskog osoblja obišla klinike KCUS, i upoznala se sa principima rada te ustanove, odnosno, metodama i procedurama koje primjenjuju, kao i najsavremenijom dijagnostičkom i terapijskom opremom.

Kada je riječ o liječenja bolesnika iz Crne Gore, Izetbegović je kazala da je KCUS kadrovski i tehnološki spremna za liječenje velikog broja oboljenja za koja crnogorske kolege još nijesu osposobljeni.

„Naši zaposleni će se potruditi da prenesu što više znanja, pa smo na raspolaganju i za konsultovanje vezano za nabavku najsavremenijih dijagnostičkih i terapijskih aparata, sa kojima imamo iskustva“, poručila je Izetbegović.

Ratković je, kako je saopšteno, upoznala domaćine o kadrovskoj, tehnološkoj i infrastrukturi sa kojom raspolaže KCCG.

Ona je istakla projekte koje je KCCG uspješno realizovao i na koje je posebno ponosan, kao što su transplantacioni program, koji sprovodi poslednjih šest godina uz podršku doktora Željka Kaštelana i Nikoline Bašić Jukić.

„Istakla je i projekat telemedicine, a naročito otvaranje HLA laboratorije, zatim unaprđenje u radu u oftalmologiji sa posebnim akcentom na operacije zadnjeg segmenta oka, laparaskopskoj digestivnoj i grudnoj hirurgiji, kao i primjenu laparaskopske hirurgije u ginekologiji“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da KCCG, kao i UKCS raspolaže sa dva aparat za spoljašnje zračenje, dvije gama kamere i jednim aparatom za spoljašnje zračenje, tkz, aparat za brahiterapiju.

„Za potrebe Klninike za onkologiju radioterapiju KCCG u toku je nabavka još jednog najsavremenijeg aparata za spoljašnje zračenje, zatim nove opeme za potrebe Digestivne hirurgije i Urologije, nove angiosale sa novim tehnikama rada“, kaže se u saopštenju.

Broj hospitalizacija na godišnjem nivou u UKCS je oko 47 hiljada dok je prošle godine KCCG imala preko 38 hiljada.

Iz KCCG su rekli da su slični podaci dvije ustanove i kada je riječ o broju operativnih zahvata i broju porođaja na godišnjem nivou.

U KCCG, kako su naveli, očekuju da će do prve polovine juna Izetbegović sa saradnicima doći u posjetu toj najvećoj zdravstvenoj ustanovi.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније