Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

11. 05. 2019. 13:20 >> 13:22

POSLODAVCI SMATRAJU

U visokom obrazovanju vidne su pozitivne promjene

Vidne su pozitivne promjene u visokom obrazovanju, sa crnogorskih fakulteta izlaze solidno osposobljeni kadrovi, ali posebnu pažnju treba obratiti na praksu na fakultetima i dalje usklađivanje sa tržištem rada, zaključeno je, između ostalog, u istraživanju o percepciji poslodavaca o visokom obrazovanju.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, istraživanje je radila firma Ipsos Stratgic Marketing u okviru projekta sa Svejtskom bankom.

"Cilj je bio da Ministarstvo prosvjete dobije povratne informacije o mogućnosti zapošljavanja visokoobrazovanih kadrova, te informacije da li obrazovni sistem stvara odgovarajući profil radnika", kazala je Generalna direktorica Direktorata za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete Mubera Kurpejović.

On podsjeća da su rađena dva istraživanja i to 2013. i 2019. godine po identičnoj metodologiji, kako bi se zabilježio napredak. Tokom istraživanja, kako je pojasnila, urađeno je 645 intervjua licem u lice i 10 dubinskih intervjua.

"Neki od osnovnih zaključaka jesu da je u periodu između dva istraživanja došlo do porasta broja poslodavaca koji su zaposlili visokoškolce i planiraju da ih zapošljavaju u budućnosti, kao i poslodavaca koji ih nijesu zapošljavali, ali sada planiraju. Takođe, poslovni entiteti su u velikoj mjeri zapošljavali visokoškolce iz biznisa, ekonomije i inženjerstva, ali i jezika i prava", kazala je Kzrpejović.

Istraživanje je pokazalo da ubjedljiva većina poslodavaca, njih 80%, smatra da je fakultetsko obrazovanje u velikoj mjeri relevantno, a manje od 1% poslodavaca cijeni da visoko obrazovanje nije relevantno. Pod “indeks relevantnosti” se podrazumijeva mjerenje koliko je za razvoj određenih vještina i kompetencija odgovorno visoko obrazovanje i kako trenutno poslodavci vide te kompetencije.

Prema ocjenama većine poslodavaca, kvalitet rada kadrova koji su fakultete završili u inostranstvu i u Crnoj Gori se uopšte ne razlikuje, i broj poslodavaca koji tako misle je u porastu – sa 50% 2013. godine na čak 63%. Većina poslodavaca smatra i da su visokoškolci sposobni da rade za njih, s tim da procjenjuju da je od posebne važnosti u narednom periodu znanje stranih jezika, tzv. meke vještine i praksa, te dalje jačanje podrške nakon završetka studija. Prepoznato je takođe da se očekuje otvaranje dodatnog prostora za saradnju poslodavaca sa visokoobrazovnim ustanovama na izradi nastavnih planova, kao i da je potrebno nastaviti sa aktivnostima na usklađivanju obrazovanja i tržišta.

"Sumarni zaključak je da postoje osjetne i pozitivne promjene, te da su visokoškolci dovoljno osposobljeni za posao za koji su se školovali, te da se, uz nastavak planiranih aktivnosti, očekuju dalji pozitivni pomaci. Izvještaj će biti koristan i visokoškolskim ustanovama za unapređenje rada i dalje kreiranje upisne politike", zaključila je Kurpejović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније