Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

11. 05. 2019. 13:12   >>  13:11 14

SEKULOVIĆ

CPC mora postati važan faktor nacionalnog korpusa u zemlji

Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) svoj identitet, svoj temelj, svoju sudbinu, svoju budućnost i perspektivu jedino može imati i sagledavati kao dio crnogorske nacije i kao dio crnogorskog nacionalnog i državnog identiteta, budući da je više vjekova bila jedan od odlučujućih, ako ne i odlučujući, ne samo vjerski, kulturni i ideološki, već i politički pa čak i ekonomski, dakle, ukupno civilizacijski i istorijski faktor stvaranja moderne, a to znači u pozitivnom smislu suverene, centralizovano-birokratske, crnogorske države i nacije.

Regent Aleksandar Karađorđević, Kraljevina SHS i SPC su joj oduzeli svu moć 1918.g. Posljedice su očite. Pokazuje se da i danas postoje ogromni problemi i deficiti u pokušajima i u procesu pune obnove i savremene afirmacije CPC, uostalom kao i u drugim pitanjima suverenosti crnogorske države, kao što su ona crnogorske nacije i crnogorskog jezika prije svega. Istorijski posmatrano, Crnogorci su skoro u svakom dobu imali po jednog istaknutog državnog i nacionalnog vođu i političke snage koje je on predvodio, na jednoj, i prilično brojnu, ali raznovrsnu i po političkim ciljevima razjedinjenu opoziciju što je dolazilo od velikog broja njenih lidera, tj. pretendenata na državno vođstvo, koji nijesu imali potpuno zaokruženu političku platformu već su u odabiru nje lutali, a imali su samo zajedničkog protivnika na čelu države. No, pravoslavni faktor kao ne samo vjerski već i državni, nacionalni i ukupni objedinitelj crnogorski ranije je bio istovremeno i centar većinskog političkog i državnog grupisanja u zemlji. Riječ je naravno o CPC. 

Danas je potpuno drugačije. Politička je slika ista, ali je CPC nemoćna, dok je Srpska pravoslavna crkva (SPC) ne objedinitelj, već razjedinitelj crnogorske suverene i nezavisne države i nacije, a faktički jedini objedinitelj razjedinjene opozicije. I opet se potvrdila istorijska istina i praksa crnogorska da se na listi onih koji u krajnjoj instanci i suštinski negiraju crnogorsku suverenu i nezavisnu državu i naciju uvijek nađu i oni koji to izvorno nijesu, ali postaju saradnjom sa onima koji to izvorno jesu, jer udruženi s njima u borbi protiv dominantnog vođe i većinskog političkog pokreta objektivno se moraju naći na tim pozicijama. Ovo je još jedan dokaz o tome koliko je teška borba crnogorska, pa i borba za CPC. Nije bila dovoljna ni 2006.g., nije dovoljno ni članstvo u NATO savezu, neće biti dovoljno ni buduće članstvo u EU. Bitka se mora dobiti prije svega unutar zemlje, na identitetskom planu, u prosvjeti, u kulturi, u nauci, a u okviru toga je borba za CPC od izuzetnog značaja. 

CPC mora postati važan faktor ukupnog crnogorskog nacionalnog korpusa u zemlji i rasijanju, koji nažalost sada ne postoji. Taj korpus mora obuhvatiti i političke, i državne, ekonomske, i kulturne, i ideološke, i vjerske, i sve druge potrebne aspekte crnogorstva kao nacionalne ključne odrednice Crne Gore i njene nezavisne države, samim tim i mnogonacionalne i građanske i ukupne civilizacijske. Sveukupna asimilacija Crnogoraca u zemlji i rasijanju se neće zaustaviti bez organizovanja, afirmisanja i jačanja ovog nacionalnog korpusa u zemlji i rasijanju, koji podrazumijeva neki Savjet, Vijeće, ili nešto sličnog naziva koji će koordinisati i usmjeravati sve aspekte crnogorstva. Moderan način shvatanja nacionalnog više ne prihvata pojam nacionalne manjine, već nacionalne zajednice bez obzira koliko kvantitativno bila brojčana neka zajednica. Akcenat nije na kvantitetu i broju već na kvalitetu i sadržaju.

I najmanja nacionalna zajednica se mora zaštititi a kamoli crnogorska nacionalna zajednica, bolje i tačnije reći crnogorsko etničko-vjersko-jezičko-državotvorno jezgro oko kojega je istorijski i duhovno, vrijednosno, civilizacijski, kulturno i identitetski kasnije nastao i konstituisao se, a i dalje se konstituiše, moderan crnogorski nacionalni korpus, tj. moderna crnogorska nacija. Bez ovog crnogorskog etničkog jezgra nema niti može biti crnogorske nacije, bez korijena crnogorskog etničkog i vjerskog humanizma, čojstva, kosmopolitizma i ekumenizma, tolerancije i saživota, nema ni multinacionalnog, multivjerskog i multikulturalnog crnogorskog nacionalnog ośećanja i pripadništva, kao srži crnogorske nacionalne države i građanske države Crne Gore i kao garanta mirnog i prosperitetnog razvoja i svih ostalih nacionalnih zajednica u našoj zemlji. A oni koji baštine CPC, crnogorski etnikum i nacionalitet, kao i crnogorsku kulturu i duhovnost (ili, kako to reče srpski akademik Živojin M. Perić ''crnogorsku etičnost i etničnost skoncentrisanu na jednom izuzetnom malom prostoru'') bez ostatka, kao i jotovanu varijantu crnogorskog jezika, danas su objektivno gledano u manjini, daleko manje od onog postotka na posljednjom popisu koji se izjasnio da pripada crnogorskom nacionalnom korpusu i koji je ispod polovine ukupnog stanovništva. Ta manjina nije zaštićena a morala bi po svim i domaćim i međunarodnim propisima, već je napadnuta agresivno skoro sa svake strane i nalazi se u vrlo nezavidnom položaju što pokazuje i aktuelni status CPC, kao i fakat da je od prvog nacionalnog popisa 1948.g. Crnogoraca danas više od 50 posto manje. 

Dakle, Savjet crnogorske nacionalne zajednice bi se morao organizovati i u njega bi trebalo uključiti i nacionalne političke partije, i nacionalna kulturna i identitetska udruženja, i CPC, i Maticu crnogorsku, i DANU, i PEN centar, i sve ostale zainteresovane i relevantne subjekte u skladu sa pozitivnim domaćim i međunarodnim zakonskim propisima u ovoj sferi. Savjet bi imao jedan osnovni cilj: da se spriječi dalje asimilovanje Crnogoraca i da koordinisano radi na promovisanju svih aspekata istinskog crnogorskog istorijskog trajanja i postojanja. Njegovo postojanje i njegov rad bi zakonski prestalo onog časa kada bi se na popisu ustanovilo da je Crnogoraca više od 50 odsto ukupnog stanovništva. Crnogorstvo i Crnogorci se moraju organizovati kao i svi ostali nacionalni subjekti u zemlji, jer su sada apsolutno jedini gubitnici od stvaranja i propagiranja vještačkog pojma građanske države ili npr. ''ustavnog patriotizma'' i sl, tj. kako ga nazva jedan od crnogorskih publicista – ''ustavnog idiotizma''. Jer, zna se što je patriotizam a što Ustav. Ako se sve to na vrijeme i na efikasan način ne počne organizovati i djelovati, crnogorstvo a time i crnogorska država biće u ne malim problemima u budućnosti da bi svoju državu stabilizovali i usmjerili u daljem prosperitetnom toku.

Crnogorci nemaju jedini u ovoj zemlji rezervnu državu, sve ostale nacije imaju trenutno čak i po dvije države osim Crne Gore, tako da je crnogorstvo prirodan samoodržavajući elemenat i stabilizator nezavisne crnogorske države i prirodan saveznik svim snagama koje žele da održe CG kao nezavisnu i građansku, odnosno pravnu i demokratsku državu. Ne treba vještački polarizovati nacionalno i građansko, građansko je u biti pravno i i demokratsko, to je u biti pravna i i demokratska država, a u toj državi sve nacije se moraju tretirati ravnopravno i ni jednu ne pokušavati asimilovati i prekrajati. Sada jedan nacionalni savjet država finansira da bi je on u kontinuitetu stalno destruirao i asimilovao crnogorstvo i time radio na gubljenju etničke, nacionalne, vjerske, jezičke, kulturne i državotvorne supstance crnogorstva kao jedine snage koja je sposobna okupiti sve druge zainteresovane snage za nezavisnu CG i omogućiti njeno dalje takvo uspješno postojanje i razvijanje.

(Saopštenje na tribini ''Crnogorska pravoslavna crkva, aktuelna situacija, problemi i perspektive u budućem periodu'', hotel ''Podgorica'', 10.maja 2019.g)

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније