Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda; Objavila: M.M ]

11. 05. 2019. 07:55 >> 07:53
8

OVE GODINE

NATO neće testirati Vojsku CG

Crna Gora nije deklarisala jedinice za NATO testiranje tokom ove i sljedeće godine (2019/2020) tako da NATO nije planirao nikavu evaluaciju crnogorskih deklarisanih jednica na nacionalnom nivou u narednom periodu, saopšteno je iz Vrhovne komande savezničkih snaga NATO za Evropu (SHAPE).

Kako piše Pobjeda, u septembru prošle godine, na vježbi “Odlučan odgovor 18”, realizovano je ocjenjivanje 2. pješadijske čete, Odjeljenja NHBO i Tima za demi-niranje Vojske Crne Gore iz sastava Pješadijskog bataljona, te Odjeljenja vojne policije iz sastava Čete vojne policije. Na ocjenjivanju, na kojem je u sastavu ocjenjivačkog tima Vojske Crne Gore učestvovalo šest ocjenjivača iz sastava Oružanih snaga Republike Hrvatske, a nadgledala su ga dva predstavnika iz Savezničke komande kopnenih snaga NATO (LANDCOM) u Izmiru, sve deklarisane jedinice Vojske Crne Gore su ocijenjene ocjenom “borbeno spreman.!

“Spomenuli ste septembar i testiranje prošle godine. NATO je poslao posmatrače na nacionalnu evaluaciju, jer je to bilo prvo CREVAL testiranje nakon što je Crna Gora postala član NATO-a”, kazao je Pobjedin sagovornik.

Način ocjenjivanja borbene spremnosti deklarisanih kopnenih snaga je ocjenjivanje po programu “Ocjenjivanje borbene spremnosti” CREVAL, a sve jedinice deklarisane za NATO vođene operacije prolaze složen proces testiranja.

“CREVAL testiranje je obaveza za sve snage koje su angažovane u NATO Snagama za brzo reagovanje i misiji ojačanog NATO prisustva, a pored deklaracije o borbenoj spremnosti, cilj je takođe potvrda deklarisanim snagama”, saopšteno je iz NATO.

Pojašnjavaju i da su CREVAL-ova testiranja do nivoa voda,nacionalna odgovornosti ali da bi bili formalna evaluacija NATO-a, ona moraju biti praćena od strane osoblja NATO-a koji će po uspješnom završetku potpisati evaluacijski izvještaj i potvrditi da je u skladu sa standardima NATO-a. Ocjenjivanje ima za cilj da se izvrši provjera i ocjena operativne sposobnosti deklarisane jedinice, odnosno da u realnom vremenu uvježbavaju tehnike, taktike i procedure koje se odnose na unapređenje interoperabilnosti i eventuelno učešće u međunarodnim operacijama podrške miru i izgradnju interoperabilnosti.

Da ove ocjene nijesu samo formalnost, dokazuje i primjer slovenačke vojske, koja u februaru ove godine nije položila NATO testove. Naime, elitna 72. brigada slovenačke vojske nije položila test borbene gotovosti NATO, što je izazvalo sumnje u to da li Slovenija može da ispuni svoje obaveze prema Alijansi. Slovenački mediji tada su izvijestili da su se 800 vojnika 72. brigade obrukali tokom vježbe za osposobljavanje u skladu sa standardima NATO-a.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније