Žabljak
Umjereno oblačno
14.7 °C
Pljevlja
Malo oblačno
19.8 °C
Herceg Novi
Vedro
23.7 °C
Nikšić
Umjereno oblačno
19.8 °C
Cetinje
Pretežno vedro
19.5 °C
Bar
Pretežno vedro
23.3 °C
Podgorica
Malo oblačno
25.9 °C
Ulcinj
Vedro
21.8 °C
Kolašin
Umjereno oblačno
18.8 °C

Društvo

[ Mina; Objavila: M.M ]

10. 05. 2019. 19:12   >>  19:13 1

MINISTARSTVO SAOBRAĆAJA

"Nema zaboravljenih radova"

Na projektu gradnje prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare, najkompleksnijeg koji je do sada realizovan u Crnoj Gori, nema zaboravljenih radova, a njegove benefite će osetiti svi građani, saopšteno je iz Ministaratva saobraćaja.

Iz tog resora su kazali da su od početka realizacije projekta, od dijela javnosti kontinuirana osporavanja kroz plasiranje netačnih informacija i interpretacije koje nijesu u saglasnosti sa činjenicama, „podstičući nepovjerljivost i sumnju u nesumnjiv uspjeh i rezultat čije benefite će osjetiti svi građani Crne Gore, njeni posjetioci i partneri“.

„Na ovom projektu nema zaboravljenih radova, i senzacionalistička pisanja ne mogu umanjiti dobre namjere i značaj uloženih napora, da se kroz stvaranje preduslova za zadovoljavanje širih potreba i privrede i građana u odnosu na isključive potrošačke potrebe jednog infrastrukturnog projekta, generiše nova dodata vrijednost u opštem interesu, podstičući dalji održivi razvoj Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva podsjećaju da je Vlada 25. aprila utvrdila predlog Priloga 3 Ugovora o projektovanju i izgradnji dionice Smokovac-Mateševo autoputa Bar-Boljare, u vezi sa izgradnjom prve faze petlje Smokovac, dok je na sjednici od četvrtka utvrdila predlog Priloga 4 Ugovora, u vezi sa izgradnjom sistema za vodosnabdijevanje, i ovlastila Ministra saobraćaja i pomorstva da potpiše te priloge.

Kako su naveli, ti prilozi su rezultat prethodno sprovedene ugovorne procedure za ugovaranje izmjene Ugovora, odnosno naknadnih radova.

U saopštenju se navodi da je Dionica Smokovac - Mateševo definisana Detaljnim prostornim planom (DPP) autoputa Bar-Boljare kao prva etapa realizacije ovog projekta.

Iz Ministarstva su kazali da je u Idejnom projektu za dionicu Smokovac-Mateševo, koji je rađen na osnovu Detaljnog prostornog plana autoputa Bar–Boljare i idejnog rješenja te dionice, definisan početak dionice Smokovac-Mateševo od stacionaže 0 km iza petlje Smokovac, tako da petlja, koja predstavlja kompleksnu vezu autoputa Bar - Boljare i Jadransko - Jonskog autoputa koji još nije u potpunosti definisan, i magistralnog puta M2, nije bila sastavni dio Idejnog projekta,

„Pa u trenutku zaključivanja Ugovora o projektovanju i izgradnji dionice Smokovac-Mateševo, u februaru 2014. godine, nije ni postojala projektna dokumentacija koja bi bila u tehničkom i finansijskom smislu pouzdana osnova za vođenje pregovora o izgradnji ove petlje, odnosno njene I faze, što je, naravno, sagledano, razmatrano i razjašnjeno između ugovornih strana u periodu prije zaključenja Ugovora“, precizirali su iz Ministarstva

Prema njihovim riječima, projektovanje prve faze petlje Smokovac omogućilo je sprovođenje ugovorne procedure za ugovaranje izgradnje tih radova.

„Zato tvrdnje koje su u opticaju u javnosti, da je petlja zaboravljena, smatramo neodmjerenim i rezultatom nepoznavanja svih okolnosti i specifičnosti ovog kompleksnog Ugovora i Projekta“, naglasili su iz Ministarstva.


Kako su naveli, prva faza petlje Smokovac ne predviđa izgradnju čitave petlje, već samo izgradnju priključka na ugovorenu prioritetnu dionicu Smokovac - Mateševo autoputa Bar-Boljare.

„Pristup dionici autoputa koja se realizuje od magistralnog puta M2, biće saobraćajnica dužine oko 1,5 km, kao prva faza ukupnog projektnog rješenja petlje Smokovac, koja će ostati konačno rješenje i u kasnijim fazama realizacije autoputa Bar-Boljare kroz naredne dionice, i za ovu dužinu od 1,5 km se uvećava dužina dionice Smokovac-Mateševo“, pojasnili su iz Ministarstva.

Oni su kazali da je vrijednost naknadnih radova iz Priloga 3 koji se odnosi na izgradnju prve faze petlje Smokovac 30,5 miliona EUR, i taj iznos se smatra dijelom okvirne sume definisane podklauzulom 13.9 Ugovora, koja iznosi deset odsto ugovorene cijene iz osnovnog Ugovora o projektovanju i izgradnji.

Iz Ministarstva su podsjetili i da je rok za završetak radova Ugovora o projektovanju i izgradnji produžen Prilogom 3 do 30. septembra 2020. godine.

„Što se tiče sistema za vodosnabdijevanje, bitno je istaći da Idejni projekat za dionicu Smokovac - Mateševo, na osnovu kojeg je data ponuda kineskog Izvođača CRBC, sadrži instalacije za potrebe kompletne protivpožarne hidrantske mreže kroz autoput i rezervoara pored tunela, kao i instalacije za potrebe vodosnadbijevanja objekata autoputa, kao što su baza za održavanje sa objektima za kontrolu i upravljanje i objekti za naplatu putarine, čije izvođenje je ugovorna obaveza Izvođača“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je, cijeneći zahtjeve iz DPP da je, pored instalacija vodosnadbijevanja potrebnih za održavanje i funkciju autoputa, potrebno obezbijediti stvaranje uslova za vodosnadbijevanje lokalnog stanovništva u koridoru autoputa i buduće razvojne potrebe duž trase, sa ovim distributivni vodovod položen u autoput dobija karakter regionalnog vodovoda.

„A kako je za te namjene neophodno obezbijediti mnogo veće kapacitete i trajna vodoizvorišta bogata kvalitetnom vodom, Investitor je u sklopu Projektnog zadatka predvidio izradu Idejnog i Glavnog Projekta sistema vodosnabdijevanja i upravo prepoznao njegovu važnost“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da je predviđeno da se uradi projekat vodosnadbijevanja sa vodoizvorišta mnogo većeg kapaciteta i kvaliteta kojeg je trebalo prvo locirati, pa zatim uraditi sve studije i projekte.

Kako su naveli, nakon izrade projekta, predviđeno je, na osnovu dobijenih tehničkih podataka i ugovaranje ovih radova aneksom za naknadne radove kroz rezervisanu okvirnu sumu za naknadne i nepredvidive radove od deset odsto, ugovorene cijene iz osnovnog Ugovora o projektovanju i izgradnji..

Iz Ministarstva su pojasnili da se u trenutku ugovaranja osnovnih radova nijesu znali tehnički elementi sistema za vodosnabdijevanje, izuzev navedenih instalacija, što je bilo tema razmatranja i razjašnjenja između ugovornih strana u fazi ugovaranja posla.

„Već je planirano da se po završetku Glavnog projekta i definisanju svih tehničkih inputa u skladu sa ugovornom procedurom, on izvede kao naknadni rad iz rezervisane okvirne sume od deset odsto vrijednosti ugovora za te namjene, što je sada i urađeno“, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da usvojeno projektno rješenje tokom izrade Glavnog projekta, kojim je već u ovoj fazi predviđeno da cijeli koridor duž trase autoputa ima stabilno napajanje vodom preko distributivnog cjevovoda prečnika 300 mm, kojim bi bile zadovoljene potrebe svih potrošača, a ne samo objekata autoputa, predstavlja dobar osnov za budući razvoj svih privrednih i turističkih kapaciteta područja koja gravitiraju koridoru autoputa.

Predviđena su, kako su kazali iz Ministarstva, četiri priključka za buduće potrošače, i to u mjestima gdje je pretpostavljen značajan porast stanovnika u narednom periodu - Bioče, Duške, Lijeva Rijeka i Mateševo.

„Vrijednost naknadnih radova na projektu vodosnabdijevanja iz predloga Priloga 4 iznosi 14,2 miliona EUR, koji iznos se smatra dijelom okvirne sume definisane podklauzulom 13.9 Ugovora, koja iznosi deset odsto ugovorene cijene iz osnovnog Ugovora o projektovanju i izgradnji“, navodi se u saopštenju.

Mogućnost pojave naknadnih i nepredvidivih radova je, podsjećaju iz Ministarstva, bila predviđena i prilikom zaključivanja Ugovora o projektovanju i izgradnji dionice Smokovac-Mateševo u februaru 2014. godine za koji je rezervisana okvirna suma od deset odsto ugovorene cijene.

„U pojedinim djelovima javnosti se često špekulisalo sa mnogo većim iznosima za vrijednosti naknadnih radova koje se ugovaraju od onih koji se ugovaraju, što sada, nakon sprovedene ugovorne procedure, dobija i svoj demant“, dodaje se u saopštenju.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Pravila komentarisanja sadržaja Portala RTCG
Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Da biste komentarisali vijesti pod vašim imenom

Ulogujte se

Novo