Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

10. 05. 2019. 16:35   >>  16:35 1

POTPISAN SPORAZUM

Šah se vraća u škole

Predstavnici Ministarstva prosvjete, Evropske šahovske unije (ECU) i Šahovskog saveza Crne Gore potpisali su danas Sporazum o saradnji, čiji je cilj popularizacija šaha među učenicima osnovnih škola.

Sporazum je sa predsjednicima ECU i Šahovskog saveza, Zurabom Azmaiparašvilijem i Jovanom Milovićem, potpisao resorni ministar Damir Šehović.

Iz Ministarstva su kazali da je cilj potpisivanja dokumenta jačanje intelektualnih, kulturnih i sportskih kapaciteta, pri čemu će školama biti obezbijeđena šahovska oprema i rekviziti za obavljanje sportskih takmičenja u šahu.

Šehović je rekao da Ministarstvo prosvjete podržava projekte koji podstiču intelektualni razvoj djece i dodao da je šah sport koji navodi na razmišljanje, vježba istrajnost i budi samokritičnost.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu šah će se u školama popularizovati kroz vannastavne aktivnosti, a sva potrebna oprema biće obezbijeđena.

On je se zahvalio potpisinicima sporazuma zbog spremnosti da kroz logističku i tehničku podršku podstiču korisnu aktivnost u školama.

Šehović je neveo da je uvjeren da će učenici u Crnoj Gori u vremenu koje dolazi biti mnogo zainteresovaniji za šah.

Azmaiparašvili je istakao da je ECU takav sporazum potpisala sa još nekim država u regionu, kao i da se šah na ovaj ili sličan način izučava u mnogim zemljama Evropske unije na osnovu preporuke Evropskog parlamenta, koji je šah ocijenio korisnim za razvoj djece.

Kako je rekao, ECU će školama u Crnoj Gori obezbijediti neophodnu šahovsku opremu i rekvizite za obavljanje sportskih takmičenja u šahu, člansku kartu Fide ID, podržati obuku za nastavnike na takmičenjima u šahu i savjetovanje o upotrebi šahovskog obrazovnog materijala.

Milović je naglasio da će na osnovu Sporazuma Šahovski savez omogućiti registraciju igrača-šahista u postojećim klubovima i obezbjediti im šahovske rekvizite, sertifikovati uspješne igrače-šahiste koji se takmiče na sportskim takmičenjima na školskom, opštinskom i nacionalnom nivou i obezbjediti suđenje na nacionalnim takmičenjima.

On je ocijenio je da je edukativna uloga šaha važna i dodao da je uvjeren da će ovaj projekat doprinijeti popularizaciji šaha u Crnoj Gori.
(kraj) nim/gop

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније