Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

09. 05. 2019. 11:29   >>  11:29

ŠEHOVIĆ NAJAVIO

Za stručne škole 16 novih programa i više od 600 stipendija

U okviru kampanje ovogodišnje "Stručno je ključno", za narednu školsku godinu urađeno je čak 16 novih, modularizovanih programa za srednje stručne škole, a biće dodijeljeno preko 600 stipendija za deficitarna zanimanja. Očekuje se i preko 800 učenika u dualnom obrazovanju, poručio je ministar prosvjete Damir Šehović na današnjoj konferenciji povodom početka Kampanje.

Kako je ministar saopštio, očekuje se i da naredne školske godine u srednje stručne škole stigne oprema vrijedna 2,5 miliona eura, ali i da srednja stručna škola u Golubovcima počne da radi u septembru. Konkurs za upis u srednje škole biće objavljen nakon 20. maja.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva prosvjete, istaknuto je da su za tri školske godine urađena ukupno 42 nova, modularizovana programa za srednje stručne škole.

Ti programi uključuju potpuno novi koncept nastave, rade se sa poslodavcima, a podrazumijevaju i da učenik završetkom pojedinih modula i prije kraja škole može steći stručnu kvalifikaciju, čime se smanjuju tzv. osipnici iz sistema obrazovanja i omogućava tržištu da u svakom momentu zna kojim kvalifikacijama i znanjima neko raspolaže.

"Konkretno, neki od novih, modularizovanih obrazovnih programa za narednu školsku godinu su: operater hemijskih procesa i ispitivanja; tehničar hemijsko-faramceutskih procesa i ispitivanja; tehničar za logistiku, špediciju i carinu; muzički izvođač koji sadrži module za 18 instrumenata; muzički saradnik; poslastičar; pekar; veterinarski tehničar; kozmetički tehničar i drugi", istaknuto je na konferenciji.

Šehović je kazao da se u dualnom sistemu obrazovanja, koji podrazumijeva paralelno učenje u školi i obuku kod poslodavca, u školskoj 2017/2018. godini obrazovalo 280 učenika kod oko 100 poslodavaca, u 12 opština i 18 škola.

"U ovoj, školskoj 2018/2019. godini uključeno je skoro 580 učenika kod skoro 250 poslodavaca, u 18 opština i 26 škola. Očekuje se da u narednoj, 2019/20 školskoj godini, bude uključeno novih 250 učenika, odnosno ukupno da u dualno obrazovanje bude uključeno preko 800 učenika kod minimum 250 poslodavaca, u 19 opština i 28 škola. I, niti jednu primjedbu nijesmo imali", istakao je Šehović.

Naglašeno je i da je za predstojeću školsku godinu planirano da se dodijeli okvirno između 600 i 700 stipendija za one učenike koji se opredijele za neko od deficitarnih zanimanja srednjih stručnih škola. Konkurs za dodjelu stipendija biće objavljen kada i konkurs za upis u prvi razred srednjih škola, a predaja dokumentacije za stipendije biće krajem juna, kada bude jasna situacija sa formiranjem odjeljenja.

Sami konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola je u globalu pripremljen, biće objavljen poslije 20. maja, a predaja dokumentacije biće u drugoj polovini juna. I ove godine u toku trajanja roka za podnošenje prijava za upis, upisna komisija je dužna da svakog dana objavi na oglasnoj table škole ažuriranu rang listu prijavljenih kandidata u cilju njihovog informisanja o mjestu na rang listi.

Direktorica Srednje mješovite škole "Mladost" iz Tivta Jovanka Vujačić, je istakla da škola na čijem je čelu ima 33 učenika u dualnom obrazovanju, kao i da su neki od najvećih privrednika u Titu uključeni u ovaj oblik obrazovanja, te da su iskustva odlična.

Direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković, je naglasio da svi poslodavci u dualnom obrazovanju prolaze strog i temeljan proces kontrola i selekcija, što je i jedan od razloga što do sada nije bilo žalbi od učenika.

Ovogodišnja kampanja "Stručno je ključno – zaposli se, zaradi i sebe izgradi", će podrazumijevati ne samo izradu spota, već i javne poruke nekih od uspješnih ljudi koji su završli stručne škole ili su uspješni u nekoj od oblasti koje se izučavaju u srednjim stručnim školama. Planirano je nekoliko velikih događaja na kojima će se osnovci moći upoznati sa ponudom srednjih stručnih škola, a prvi će se održati ove subote, na Trgu u Glavnom gradu.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније