Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

07. 05. 2019. 22:29 >> 22:45

REGIONALNA RADIONICA U PODGORICI

Jačanje integriteta izazov savremenog društva

Izgradnja i jačanje integriteta predstavljaju izazov svakog savremenog društva, poručeno je sa regionalne radionice "Prijava korupcije u sektoru bezbjednosti", koja je danas počela u Podgorici.

Domaćin dvodnevne radionice je Ministarstvo odbrane, u saradnji sa Centrom za bezbjednosnu saradnju (RACVIAC) i Regionalnom agencijom za antikorupciju (RAI).

Kako je saopšteno iz Ministarstva, cilj radionice je razmjena iskustava i najboljih praksi zemalja Jugoistočne Evrope u implementaciji efikasnih preventivnih mjera u borbi protiv korupcije.

Načelnik Direkcije za međunarodnu saradnju Andrej Lakić, kazao je da je Crna Gora, kao zemlja mlade demokratije, odmah nakon obnove nezavisnosti prepoznala važnost dobrog upravljanja, vladavine prava i borbe protiv korupcije i pozicionirala ih vrlo visoko svojoj agendi.

"On je ukazao na značaj integriteta u sektoru odbrane, ističuči da je Ministarstvo čvrsto opredijeljeno da nastavi sa daljim jačanjem svojih kapaciteta u ovom domenu, ali i da stečena znanja i iskustva razmjenjuje sa saveznicima i partnerima", kaže se u saopštenju.

Direktor RACVIAC-a, general-major Jeronimo Bazo, istakao je da izgradnja i jačanje integriteta predstavlja izazov svakog savremenog društva.

Predsjedavajući Sekretarijata RAI Vladimir Joksimović, istakao je da radionice ovog formata predstavljaju odličnu priliku za razmjenu najboljih praksi i jačanja saradnje između zemalja regiona.

Na radionici je učestvovalo oko 30 učesnika iz sektora odbrane i bezbjednosti, predstavnika regionalnih organizacija, ministarstava odbrane i unutrašnjih poslova i agencija za antikorupciju, koji se bave pitanjima prijave korupcije, odnosno implementacije nacionalne politike i mjera zaštite zviždača.

Bazoa je, kako je saopšteno iz Ministarstva, danas primio i državni sekretar u tom resoru Slobodan Filipović.

On je istakao da je, osim intenzivne integracije Crne Gore u NATO i EU, jačanje regionalne saradnje u fokusu Ministarstva odbrane, čemu snažno doprinose brojne regionalne inicijative i organizacije.

"Filipović je naglasio značajnu ulogu RACVIAC-a u kreiranju regionalne platforme za očuvanje mira i stabilnosti, zbog čega će Crna Gora nastaviti da podržava aktivnosti RACVIAC-a, uz ispunjavanje obaveza koje proizilaze iz članstva u ovoj organizaciji", kaže se u saopštenju.

On je informisao sagovornika da Ministarstvo ostaje posvećeno sprovođenju reformi u sistemu odbrane i implementaciji Ciljeva sposobnosti, kao i aktivnom doprinosu međunarodnom miru i stabilnosti, čime dokazujemo status pouzdanog saveznika i partnera.

Bazo je, kako se navodi, rekao da je spreman da ličnim i profesionalnim angažmanom doprinese jačanju povjerenja među zemljama regiona, ističući da je integrisano djelovanje zemalja Jugoistočne Evrope jedini način suočavanja sa savremenim bezbjednosnim izazovima.

"Govoreći o potrebi nastavka intenzivne saradnje RACVIAC-a i Crne Gore, Bazo je afirmativno ocijenio napredak koji je Crna Gora ostvarila u reformi sistema odbrane, ističući značaj njenog snažnog doprinosa evroatlantskoj perspektivi regiona Zapadnog Balkana", dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније