Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

06. 05. 2019. 09:07   >>  10:59

PROFESOR DRID

Fizička neaktivnost zabrinjavajuća, džudo idealan za tijelo

Više od 60% odraslih nijesu redovno fizički aktivni, dok 25% svih odraslih nijesu aktivni uopšte. Ni polovina mladih između 12 i 21 godine starosti nijesu redovno fizički aktivni, dok ona opada tokom adolescencije, kazao je Patrik Drid profesor borilačkih vještina. On poručuje da je za razvoj tijela idealan džudo.

Drid smatra da je zabrinjavajuća fizička neaktivnost mladih i ostalih odraslih na našim prostorima.

"Jer više od 60% odraslih nijesu redovno fizički aktivni, a 25% od svih odraslih nijesu aktivni uopšte. Skoro 50% od naše omladine od 12 do 21 godine starosti nijesu redovno fizički aktivni, dok njihova fizička aktivnost opada tokom adolescencije", kazao je Drid koji predaje borilačke vještine u Novom Sadu i gostujući je profesor na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje  Univerzitetra Crne Gore u Nikšiću.

On poručuje da je za razvoj tijela sa dobrim proporicijama, džudo idealan sport.

"Džudo je takva vrsta sporta i vid rekreacije koji predstavlja jednog od rijetkih sljedbenika holističkog pristupa životu i zdravlju. Džudo trening, ne samo da jača mišiće i doprinosi fleksibilnosti ligamenata, nego i razvija brzinu, ravnotežu, anaerobni i aerobni kapacitet onoga koji trenira", kazao je Drid.

Podsjeća da je zbog svih vrijednosti, u Japanu još 1911. godine, džudo uveden u kurikulume fizičkog vaspitanja.  On navodi i da je jedno istraživanje pokazalo da džudisti sa više od 10 godina iskustva poseduju više sive mase u različitim regijama mozga koje su vezane za motorno učenje, planiranje i izvršavanje kao i za memoriju i kognitivne procese, u poređenju sa zdravom kontrolnom grupom.

"Autori daju hipotezu da su pomenute adaptacije posljedica učenja motoričkih vještina karakterističnih za džudo. Ključna komponenta za zdravlje jeste aerobni kapacitet koji se mjeri preko maksimalne potrošnje kiseonika. On predstavlja objektivnu mjeru moći aerobnog lanca koji se sastoji od respiratornih, kardiovaskularnih i metaboličkih funkcija. Sistematski džudo trening usmjeren na razvoj aerobnih sposobnosti, pod pravilnim nadzorom, povećava radnu sposobnost i smanjuje rizik od koronarnih srčanih i pulmonalnih oboljenja. To se odnosi, ne samo na učenje tehnika bacanja protivnika, nego i učenja sposobnosti padanja i ublažavanja pada, što smanjuje rizik od povređivanja kod starije populacije", pojasnio je Drid.

Kako dodaje, zbog njegovog svestranog razvoja na cijelo tijelo i unutrašnje organe, vježbanje džudoa umanjuje mogućnosti nastanka rizika modernih civilizacijskih bolesti kao što su: hiperlipidemija, hipertenzija, dijabetes, rak i druge.

Drid poručuje da za započinjanje džudo avanture ne postoje ograničenja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније