Žabljak
Pretežno oblačno
2.3 °C
Pljevlja
Umjereno oblačno
6.8 °C
Herceg Novi
Umjereno oblačno
14.3 °C
Nikšić
Pretežno oblačno
10.8 °C
Cetinje
Pretežno oblačno
10.7 °C
Bar
Malo oblačno
15.4 °C
Podgorica
Malo oblačno
16.0 °C
Ulcinj
Vedro
14.6 °C
Kolašin
Pretežno oblačno
5.2 °C

Društvo

[ Objavila B.B. ]

SEMINAR O OSI 05. 05. 2019. 13:45   >>  13:45 0

SEMINAR O OSI

Zakonodavni okvir dobar, ali primjena nepotpuna

Osobe sa invaliditetom (OSI) jedna su od najranjivijih kategorija društva, koja se suočava sa brojnim problemima u ostvarivanju prava i jednakosti. Zakonodavni okvir uspostavljen u Crnoj Gori je dobar, problem je nepotpuna primjena usvojenih propisa, istaknuto je na nedavno održanom seminaru u Kolašinu "Zakonodavni okvir i prava OSI".

Razmjena iskustava, raspravao o do sada postignutom, te sugestije što bi trebalo raditi dalje neophodne su na svim adresama i nivoima koji mogu pomoći osnaživanju OSI.

Korak u tom pravcu napravila je i NVU "Staze" sa organizovanjem seminara koji je nastavak projekta koje to udruženje organizuje uz podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Učestvovali su predstavnici ministarstava zdravlja, održivog razvoja i turizma, za ljudska i manjinska prava, unutrašnjih poslova, rada i socijalnog staranja, Fonda PIO, Zavoda za zapošljavanje, Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, Fonda zdravstva, Centra za socijalni rad.

Predstavnicima udruženja ukazali su na probleme sa kojima se OSI srijeću u praksi prilikom ostvarivanja svojih prava.

Nepostojanje Registra osoba sa invaliditetom i dalje je veliki problem, prepreka za potpuno ostvarivanje i zadovoljenje prava OSI.

Čuli su se oprečni stavovi predstavnika Ministarstva zdravlja i Ministarstva rada i socijalnog staranja u vezi sa nadležnošću izrade jedinstvenog Registra OSI. Prevladavali su, međutim, stavovi i argumenti da je adresa Ministarstvo rada i socijalnog staranje. Izrada Registra OSI je obiman i zahtjevan posao, učesnici su saglasni da ga je neophodno što prije završiti.

Na seminaru predstavnici ministarstava raspravljali su o mogućnosti uvođenja identifikacione kartice koja bi toj kategoriji lica omogućila efikasnije i brže ostvarivanje prava. Raspravljalo se o najboljoj formi izrade takve kartice. Prevladalo je mišljenje da treba razmotriti mogućnost izrade posebne kartice koja ne bi bila dio ličnog dokumenta. Time bi se spriječila mogućnosrt diskriminacije OSI, njima bi se ostavila mogućnost izbora da li takvu karticu žele ili ne. Kao dobar model naveden je primjer kartice koju već imaju osobe oboljle od multipla skleroze.

Osobe sa invaliditetom trpe i zbog nepristupačnog fizičkog okruženja, nepristupačnih informacija i komunikacija (Brajevo pismo, tumačenje znakovnog jezika, alternativni načini komunikacije, lako čitljivi formati).

Pristupačnost objekata znatno je bolja nego ranije, ali i dalje nije na zadovoljavajućem nivou.

Osobe sa invaliditetom izložene su, nerijetko, diskriminatorskom tretmanu zbog nepristupačnog fizičkog okruženja, informacija, komunikacija i javnog saobraćaja, neadekvatne realizacije politike zapošljavanja, manjka usluga servisa podrške.

Zato je, saglasni su učesnici seminara "Zakonodavni okvir i prava OSI", neophodno zajedničko djelovanje civilnog sektora, nadležnih organa i organizacija.

Na seminaru je ocijenjeno da je nephodno razmotriti i potrebu mijenjanja propisa kojima se utvrđuje potpuno ili djelimično oduzimanje poslovne sposobnosti na neodređeno vrijeme i zamijeniti ga modelom koji neće prepoznavati potpuno lišenje poslovne sposobnosti, niti lišenje na neodređeno vrijeme, već razvijati model odlučivanja uz podršku.

Politika zapošljavanja OSI zakonski je dobro uređena. Realizacija, odnosno odziv poslodavaca mogao bi i trebalo da bude bolji.
Iz Zavoda za zapošljavanje poslodavcima su uputili apel da zapošljavaju osobe sa invaliditetom, koristeći povoljnosti koje im nudi država.

Naveli su da Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom, sprovodi odredbe Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom. Budžetska sredstva Fonda koriste se za redovne mjesečne isplate subvencija poslodavcima, koji zapošljavaju lica sa invaliditetom, finansiranje grant šema, programa profesionalne rehabilitacije i druge mjere i aktivnosti, u skladu sa Zakonom.

Predstavnik Zavoda kazao je da je sve više mjera i programa, koji su na raspolaganju poslodavcima pri zapošljavaju te kategorije lica. Podsjetili su da je poslodavac ukoliko ne zaposli određeni broj lica sa invaliditetom, dužan da uplati poseban doprinos za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom.

Takođe, zakonom je definisano da poslodavac koji zaposli lice sa invaliditetom ostvaruje pravo na subvencije i to: bespovratna sredstva za prilagođavanje radnog mjesta i uslova rada za zapošljavanje lica sa invaliditetom, u iznosu od 100% opravdanih troškova, kreditna sredstva pod povoljnim uslovima za kupovinu mašina, opreme i alata potrebnog za zapošljavanje lica sa invaliditetom, učešće u finansiranju ličnih troškova asistenata lica sa invaliditetom i subvencije zarada lica sa invaliditetom koje zaposli.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Pravila komentarisanja sadržaja Portala RTCG
Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Da biste komentarisali vijesti pod vašim imenom

Ulogujte se

Novo