Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

05. 05. 2019. 13:45   >>  13:45

SEMINAR O OSI

Zakonodavni okvir dobar, ali primjena nepotpuna

Osobe sa invaliditetom (OSI) jedna su od najranjivijih kategorija društva, koja se suočava sa brojnim problemima u ostvarivanju prava i jednakosti. Zakonodavni okvir uspostavljen u Crnoj Gori je dobar, problem je nepotpuna primjena usvojenih propisa, istaknuto je na nedavno održanom seminaru u Kolašinu "Zakonodavni okvir i prava OSI".

Razmjena iskustava, raspravao o do sada postignutom, te sugestije što bi trebalo raditi dalje neophodne su na svim adresama i nivoima koji mogu pomoći osnaživanju OSI.

Korak u tom pravcu napravila je i NVU "Staze" sa organizovanjem seminara koji je nastavak projekta koje to udruženje organizuje uz podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Učestvovali su predstavnici ministarstava zdravlja, održivog razvoja i turizma, za ljudska i manjinska prava, unutrašnjih poslova, rada i socijalnog staranja, Fonda PIO, Zavoda za zapošljavanje, Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, Fonda zdravstva, Centra za socijalni rad.

Predstavnicima udruženja ukazali su na probleme sa kojima se OSI srijeću u praksi prilikom ostvarivanja svojih prava.

Nepostojanje Registra osoba sa invaliditetom i dalje je veliki problem, prepreka za potpuno ostvarivanje i zadovoljenje prava OSI.

Čuli su se oprečni stavovi predstavnika Ministarstva zdravlja i Ministarstva rada i socijalnog staranja u vezi sa nadležnošću izrade jedinstvenog Registra OSI. Prevladavali su, međutim, stavovi i argumenti da je adresa Ministarstvo rada i socijalnog staranje. Izrada Registra OSI je obiman i zahtjevan posao, učesnici su saglasni da ga je neophodno što prije završiti.

Na seminaru predstavnici ministarstava raspravljali su o mogućnosti uvođenja identifikacione kartice koja bi toj kategoriji lica omogućila efikasnije i brže ostvarivanje prava. Raspravljalo se o najboljoj formi izrade takve kartice. Prevladalo je mišljenje da treba razmotriti mogućnost izrade posebne kartice koja ne bi bila dio ličnog dokumenta. Time bi se spriječila mogućnosrt diskriminacije OSI, njima bi se ostavila mogućnost izbora da li takvu karticu žele ili ne. Kao dobar model naveden je primjer kartice koju već imaju osobe oboljle od multipla skleroze.

Osobe sa invaliditetom trpe i zbog nepristupačnog fizičkog okruženja, nepristupačnih informacija i komunikacija (Brajevo pismo, tumačenje znakovnog jezika, alternativni načini komunikacije, lako čitljivi formati).

Pristupačnost objekata znatno je bolja nego ranije, ali i dalje nije na zadovoljavajućem nivou.

Osobe sa invaliditetom izložene su, nerijetko, diskriminatorskom tretmanu zbog nepristupačnog fizičkog okruženja, informacija, komunikacija i javnog saobraćaja, neadekvatne realizacije politike zapošljavanja, manjka usluga servisa podrške.

Zato je, saglasni su učesnici seminara "Zakonodavni okvir i prava OSI", neophodno zajedničko djelovanje civilnog sektora, nadležnih organa i organizacija.

Na seminaru je ocijenjeno da je nephodno razmotriti i potrebu mijenjanja propisa kojima se utvrđuje potpuno ili djelimično oduzimanje poslovne sposobnosti na neodređeno vrijeme i zamijeniti ga modelom koji neće prepoznavati potpuno lišenje poslovne sposobnosti, niti lišenje na neodređeno vrijeme, već razvijati model odlučivanja uz podršku.

Politika zapošljavanja OSI zakonski je dobro uređena. Realizacija, odnosno odziv poslodavaca mogao bi i trebalo da bude bolji.
Iz Zavoda za zapošljavanje poslodavcima su uputili apel da zapošljavaju osobe sa invaliditetom, koristeći povoljnosti koje im nudi država.

Naveli su da Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom, sprovodi odredbe Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom. Budžetska sredstva Fonda koriste se za redovne mjesečne isplate subvencija poslodavcima, koji zapošljavaju lica sa invaliditetom, finansiranje grant šema, programa profesionalne rehabilitacije i druge mjere i aktivnosti, u skladu sa Zakonom.

Predstavnik Zavoda kazao je da je sve više mjera i programa, koji su na raspolaganju poslodavcima pri zapošljavaju te kategorije lica. Podsjetili su da je poslodavac ukoliko ne zaposli određeni broj lica sa invaliditetom, dužan da uplati poseban doprinos za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom.

Takođe, zakonom je definisano da poslodavac koji zaposli lice sa invaliditetom ostvaruje pravo na subvencije i to: bespovratna sredstva za prilagođavanje radnog mjesta i uslova rada za zapošljavanje lica sa invaliditetom, u iznosu od 100% opravdanih troškova, kreditna sredstva pod povoljnim uslovima za kupovinu mašina, opreme i alata potrebnog za zapošljavanje lica sa invaliditetom, učešće u finansiranju ličnih troškova asistenata lica sa invaliditetom i subvencije zarada lica sa invaliditetom koje zaposli.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније