Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

04. 05. 2019. 13:19 >> 13:19
1

PROJEKAT EVROPSKE FILMSKE AKADEMIJE

Sjutra glasaju i tinejdžeri iz Crne Gore

Mladi članovi žirija iz Podgorice i Nikšića, zajedno sa vršnjacima iz 55 evropskih gradova, glasaće sjutra 5. maja 2019. za jedan od tri filma koje je nominovala Evropska filmska akademija. Interesovanje djece za Nagradu mlade publike je ogromno, a do sada se prijavilo više od 250 tinejdžera.

Djeca od 12 do 14 godina odabraće koji od tri filma "KIK-bokserka", "Los bando" i "Stari momci", zavrjeđuje naviše pažnje, a mladi predstavnici žirija će nakon diskusije putem video zapisa poslati rezultate glasova u Erfurt (Njemačka), gdje se pobjednik proglašava na ceremoniji dodjele nagrade.

Podgorički tinejdžeri gledaće filmove u bioskopu Cineplex, a njihovi vršnjaci iz Nikšića u Cinema 213. Događaj počinje u 9.30 časova, a završetak glasanja predviđen je najkasnije do 17.30.

Ono što ovu nagradu EFA-e čini posebnom jeste to što je mladima data rijetka prilika da otkriju evropske filmove visokog kvaliteta u bioskopu, a zatim mogućnost interakcije nakon gledanja filmova sa svojim vršnjacima iz 34 zemlje.

Ovaj događaj se prenosi uživo na yaa.europeanfilmawards.eu, posebnom veb-sajtu koji nudi detaljnije informacije o nominovanim filmovima i gradovima učesnicima.

Odmah nakon događaja i uz podršku Kreativne Evrope – MEDIA programa Evropske unije, filmovi Nagrade mlade publike se postavljaju na razne internet platforme kako bi bili dostupni javnosti: EFA Productions, interna producentska kuća EFA-e, donosi ove filmove širom Evrope, sa titlovima na 30 evropskih jezika, postavljajući ih na "video na zahtjev" (T-VoD) platforme, kao što su Amazon, Google Play, iTunes, Microsoft i Pantaflix, na regionalnu balkansku platformu Cinesquare, kao i na lokalne platforme poput Filmin-a.

Mladi iz Crne Gore koji će učestvovati u gledanju i glasanju, biraju se putem javnog poziva osnovnim školama u Podgorici i Nikšiću, kao i prijavom preko društvenih mreža.

Nagradu mlade publike EFA već osmi put organizuje i predstavljaju Evropska filmska akademija i EFA Productions uz podršku Mitteldeutsche Medienförderung-a (MDM) i Kreativne Evrope – MEDIA programa Evropske unije.

U Crnoj Gori događaj treći put organizuju Podgorica film festival, u saradnji sa Crnogorskom kinotekom. Događaj su takođe podržali: Ministarstvo kulture Crne Gore, Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada, Filmski centar Crne Gore i Delegacija Evropske Unije u Crnoj Gori.

Filmovi su prvi put ove godine nominovani procesom od dvije etape: međunarodna komisija koju čine članica EFA odbora i djeca - učesnici predhodnog NMP – Džesi (London/UK), Konstantin (Čemnic/Njemačka), Marija (Lisabon/Portugal), Frederik (Luksemburg) i Milica Rogošić iz Podgorice, učesnica prethodnih izdanja Young Audience Award Dana u Crnoj Gori, koja je izabrana od strane komisije kao istaknuta članica dječijeg žirija.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније