Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

03. 05. 2019. 15:45   >>  15:51 1

LGBT FORUM PROGRES

Napad na prostorije Centra za LGBTIQ zajednicu

Prostorije Centra za LGBTIQ zajednicu u centru Podgorice napadnute su sinoć, saopštio je LGBT Forum Progres.

"Napad su izvršila dva muškarca, koja su u prostor LGBTIQ Centra upala silom, sa namjerom da se fizički obračunaju sa prisutnim LGBTIQ osobama. U tom trenutku, u LGBTIQ Centru je bilo prisutno oko 50 LGBTIQ osoba, uglavnom uzrasta od 18 do 25 godina, koje su prisustvovale tematskom druženju koje su LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar organizovali. Srećom, niko od prisutnih LGBTIQ osoba nije pretrpio tjelesne povrede, ali su svi bili značajno uznemireni i potrešeni", naveli su iz LGBT Foruma Progres.

Saopšteno je da je događaj blagovremeno najavljen Upravi policije i Centru bezbjednosti Podgorica, uz jasno navođenje njegovog trajanja, koje se nije kosilo za odredbama Zakona o javnom redu i miru.

"Sam prostor oko SOGI Centra je redovno obilazila policijska patrola u vozilu policije. Uprkos tome, ova lica su LGBTIQ Centar napala nedugo nakon što je policijska patrola prošla, što nam ukazuje na to da se radi o planiranoj akciji. Brzim reagovanjem policijskih službenika, ova dva lica su udaljena iz samog prostora LGBTIQ Centra i njegove okoline, čime su izbjegnute bilo kakve teže posljedice po prisutne LGBTIQ osobe", piše u saopštenju.

Iz LGBT Foruma Progres kažu da taj napad jasno govori o tome koliko je LGBTIQ zajednica u Crnoj Gori u stvari i dalje na meti mržnje i nasilja.

"Iako smo dosta napredovali od 2010. godine, kada je LGBTIQ pokret započeo u Crnoj Gori, sinoćni napad i svi drugi napadi na LGBTIQ osobe koji se dešavaju su pravo mjerilo koliko je LGBTIQ zajednica realno nebezbjedna u svojoj zemlji. Bez obzira što neka istraživanja ukazuju na to da je stopa prihvatanja LGBTIQ osoba „značajno“ porasla, realno stanje stvari je i dalje daleko od prihvatajućeg i sigurnog za LGBTIQ zajednicu", ističe u LGBT Forumu Progres.

Podsjećaju da je prethodni centar za LGBTIQ zajednicu, koji se nalazio u Moskovskoj ulici, od 2013. do 2016. godine bio napadnut nekoliko desetina puta, dok je ovo prvi napad na novi Centar.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније