Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: M.M ]

01. 05. 2019. 15:23 >> 15:20
2

DANAS

Počinje kontrola preglasne muzike iz ugostiteljskih objekata

Pravilnik kojim bi trebalo da se obezbjede preduslovi za prevazilaženje problema bukom od preglasne muzike iz ugostiteljskih objekata, počeće da se primjenjuje od danas.

 

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma raniej je saopšteno da je povodom stupanja na snagu Pravilnika o graničnim vrijednostima buke, načinima mjerenja unutar i van ugostiteljskih objekata i upotrebe, kao i uslovima koje mora da ispunjava limitator jačine zvuka održan sastanak sa predstavnicima komunalnih inspekcija i policija svih crnogorskih opština.

Oni su objasnili da je limitator jačine zvuka elektronski regulator koji se instalira na uređaju preko kojeg se emituje muzika, zbog ograničavanja jačine zvuka u, odnosno iz ugostiteljskog objekta do nivoa propisane vrijednosti.

Na sastanku je, kako su objasnili iz Ministarstva, predstavljena regulativa koja se odnosi na postupak mjerenja buke, kao i mogući način instaliranja i rada limitatora.

Oni su podsjetili da su Zakonom o turizmu i ugostiteljstvu, između ostalog, propisane odredbe koje se odnose na zaštitu od buke od elektroakustičkih i/ili akustičkih uređaja, kojim je definisana i uloga ovlašćenih organizacija akreditovanih za mjerenje buke, kojih u Crnoj Gori ima četiri.

“Zaštita od buke je u isključivoj nadležnosti lokalne samouprave i u postupku sprovođenja inspekcijskog nadzora kod zaštite od buke posebnu ulogu imaju ovlašćeni organi lokalne uprave - komunalna ili lokalna turistička inspekcija, zavisno od sistematizacije i organizacije rada, kao i komunalna policija koja obavlja mjerenje”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da je Pravilnih izrađen u okviru nastojanja da se zakonskim i podzakonskim propisima obezbijede preduslovi za prevazilaženje dugogodišnjeg problema buke od preglasne muzike iz ugostiteljskih objekata.

Ministarstvo je, u cilju efikasnijeg eliminisanja, odnosno minimiziranja problema buke, izradilo uputstvo za provođenje zakonskih mjera i radnji za zaštitu od buke od elektrokustičkih i/ill akustičkih uređaja koje će biti objavljeno na sajtu tog Vladinog resora i upućeno lokalnim samoupravama.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније