Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

27. 04. 2019. 12:15 >> 12:23

LJUDSKA PRAVA

Institucije da aktivnije informišu OSI

Crna Gora u poštovanju prava osoba s invalidietom mora pratiti međunarodne standarde i razvoj ljudskih prava i odnosa prema osobama s invaliditetom, a institucije moraju imati proaktivniju ulogu u informisanju i ohrabrivanju osoba s invalidietetom da se aktivno zalažu za svoja prava, makar mehanizmi zaštite bili „upereni protiv“ institucija. To je potrebno, kako bi se razvio isti sistem odgovornosti na svim nivoima, zaključak je Škole ljudskih prava OSI.

 "Svakoj osobi s invaliditetom mora biti omogućeno donošenje odluka, život u zajednici oslobođen zavisnosti od drugih u najvećoj mogućoj mjeri, uz prihvanje ekspertize i životnih iskustava i samih osoba s invaliditetom i procjene uslova i standarda njihovog života", saopštili su iz Udruženja Mladih sa Hendikepom Crne Gore koje je organizovalo Školu u saradnji s osobama s invaliditetom i predstavnicima različitih institucija.

Kako je saopšteno, edukacije različitih ciljnih grupa, a posebno onih direktno zainteresovanih i uključenih u planiranje, pripremu i primjenu politika, ili nadzor i praćenje primjene tih politika i poštovanje ljudskih prava osoba s invaliditetom neizostavni je dio procesa izjednačavanja mogućnosti i zaštite od diskriminacije OSI.

"Bez razumijevanja i učenja o različitim modelima pristupa invaliditetu i promocije onih modela koji invaliditet posmatraju kao društveni fenomen, uz razvoj politika i praksi koje omogućavaju samoprihvatanje i prihvatanje invaliditeta, samopoštovanje i zaštitu ličnog integriteta i dostojanstva osoba s invaliditetom i uvažavanje njihovih stavova i potreba, nije moguće govoriti o poštovanju koncepta ljudskih prava osoba s invaliditetom", navodi se u saopštenju. 

Kako bi propisi i politike mogle održavati i biti preslikane na stvarni život osoba s invaliditetom, i kako bi uz njihovu adekvatnu primjenu i oni angažovani na poštovanju i ostvarivanju prava OSI mogli osjećati pozitivne efekte svog rada potrebna je sistemaska, kontinuirana i stvarna podrška zaposlenim u institucijama od strane krajnjih donosilaca odluka.

Škola ljudskih prava OSI za predstavnike institucija organizovana je kao intezivan četvorodnevni rad koji je pored predavanja podrazumijevao grupni rad, studije slučaja, diskusije, gledanje filmova s tematikom prava osoba s invaliditetom (Dah života - Breath i Ja sam Sem - I am Sam).

Aktivnost je završena dodjelom sertifikata za ukupno 34 polaznika/ca Škola, od kojih je 18 predstavnika institucija i 16 osoba s invaliditetom i aktivista.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније