Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

27. 04. 2019. 11:21 >> 17:30
29

VASKRŠNJE PORUKE

Mandić: Irinej i Amfilohije da se pomole za lidere Srba

Lideri političkih partija uputili su građanima i sveštenstvu čestitke povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika - Vaskrsa.

 

"U ovim danima, kada sudije ovoga svijeta, drže mač nad glavom nama koji smo predstavnici srpskog naroda u Crnoj Gori i prijete dugogodišnjim robijama, tješi nas činjenica da je Sin Božiji podnosio za spas svijeta sve muke koje su mu ovozemaljske sudije odredile da bi poslije raspeća i stradanja vaskrsao u slavi i okajao grijehe čovječanstva", poručio je u čestitki lider Nove Andrija Mandić.

On je pozvao patrijarha SPC Irineja, mitropolita Amfilohija, episkope Joanikija, Dimitrija i Atanasija da se pomole za predstavnike srpskog naroda u Crnoj Gori u burnom periodu koji ih čeka.

"Molite se da budu okajani grijesi i nas grešnih, na pravdi Boga napadnutih, ako ne pristanemo na lance i ropstvo, koje su nam odredili neprijatelji našeg naroda i Crkve Onoga čije vaskrsenje proslavljamo, i ako u svemu tome, ne svojom voljom, naudimo drugome. Neka nam ovaj veliki praznik podari mudrost i hrabrost da izdržimo svaki napad onih koji su ogrezli u zlu, prevari i mržnji, i da istrajemo u borbi za one vrijednosti koje su krasile naše slavne pretke", piše u čestitki Mandića.

UCG: Vaskrs donosi nadu u novo razumijevanje

Praznik je čestitao i lider SNP-a.

"Praznik nad praznicima nas uvijek ispuni radošću i srećom jer slavimo pobjedu života nad smrću. Radost Hristovog vaskrsenja nadahnjuje na stalnu borbu protiv grijeha i slabosti, neka tako bude uvijek", navodi u čestitki predsjednik SNP-a Vladimir Joković.

On ističe da je Vaskrs vrijeme ulaganja u zajedništvo i solidarnost, vrijeme istinskog poštovanja i uvažavanja.

"Neka nas dan Hristovog vaskrsenja podsjeti na te vrijednosti, podari sreću, ljubav i zdravlje svima. Poštujmo jedni druge, čuvajmo vrijednosti koje su nam u amanet ostavili preci i činimo dobra djela", navodi Joković.

Ujedinjena Crna Gora u čestitki podsjeća da je istorija novog vremena, svijeta i čovjeka, stala u tri dana - od Hristovog stradanja na Golgoti do Vaskrsnuća.

"Ljudski zivot dobio je smisao u Hristovoj žrtvi za sve ljude - žrtvi iz ljubavi. Crnoj Gori i svima koji žive u njoj Vaskrs donosi nadu u novo razumijevanje. Niko kao mi nije obavezan da ima razumijevanja za svakoga drugoga koji živi sa nama jer smo kao drzava opstali kroz vjekove na žrtvi koja je podsjećala na Hristovu i doputovali u novo doba kao jedna od najmanjih zajednica u modernoj Evropi. Isprepletanost naših ličnih i porodičnih sudnina, upućenost jednih na druge, svjedoči potrebu da ostanemo bliznji i da se tako razumijemo", navode iz Ujedinjene Crne Gore.

Čestitke je uputio i predsjednik Liberalne partije.

Knežević: Slavi se pobjeda života nad smrću

"Želim vam da predstojeće blagdane provedete u miru, radosti i sreći sa porodicama i sa najdražima, podsjećajući se suštinskih vrijednosti koje nose poruke vaskršnjih praznika. Mir, sloga i praštanje među ljudima suština su blagdana pred nama", navodi Popović.

Predsjednik DNP-a Milan Knežević kazao je u čestitki da želi da pravoslavni dočekaju vaskršnje blage dane u miru, slozi i blaženstvu, zdravlju, sreći i porodičnoj harmoniji, jer je Vaskrs, u slavu vaskrsnuća i novog života Isusa Hrista, najvažniji praznik u životu svih hrišćana.

"Tim povodom Knežević podsjeća da se Vaskrsom slavi pobjeda života nad smrću, dobra nad zlom, svjetla nad tamom, uz pobjedu milosrđa, svojstvenog duhu svih naroda na tlu Crne Gore. U tom kontekstu ističe da, na temeljima tradicionalnih vrijednosti pravoslavlja, i drugih vjera, koje kroz vjekove krase građansku Crnu Goru, nije dalek ni nedostižan dan opšteg pomirenja i praštanja. Pritom uz poštovanje pravoslavlja, kao jednog od temelja duhovne i građanske stabilnosti zemlje, u svjetlu bogatstva različitosti, sveukupne tolerancije i kulture življenja današnje Crne Gore. Hristos voskrese – vaistinu", navodi se u čestitki.

Krivokapić: Samo zajedno možemo biti od koristi 

Predsjednik Socijaldemokratske partije Crne Gore Ranko Krivokapić uputio je, povodom Vaskrsa, čestitku u kojoj kaže da praznik Hristovog vaskrsnuća je dan koji slavi život, budi najplemenitija osjećanja kojima snažimo solidarnost, čovjekoljublje, praštanje, kao temelj suživota, sloge i medjusobnog poštovanja.

"Samo sa vjerom u ove neprolazne vrijednosti možemo graditi našu zajedničku kuću u kojoj ćemo svi biti jednaki, sa svim svojim razlikama i uvjerenjima. Neka nas blagi dani podsjete na vrijednosti dobra, neka nas podsjete da smo jedni drugima mnogo bliži i da samo zajedno, ujedinjeni u traganju za opštim dobrom, možemo biti od koristi zajednici u kojoj živimo", napisao je Krovokapić.

Joković: Vaskrs nadahnjuje na stalnu borbu protiv grijeha i slabosti

Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković kazao je da je Vaskrs vrijeme ulaganja u zajedništvo i solidarnost i vrijeme istinskog poštovanja i uvažavanja.

"Praznik nad praznicima nas uvijek ispuni radošću i srećom, jer slavimo pobjedu života nad smrću. Radost Hristovog vaskrsenja nadahnjuje na stalnu borbu protiv grijeha i slabosti, neka tako bude uvijek", poručio je Joković.

Popović: Mir, sloga i praštanje među ljudima

Predsjednik Liberalne partije, Andrija Popović, poželio je svim građanima i građankama Crne Gore, kao i sveštenstvu Crnogorske i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori da predstojeće blagdane provedu u miru, radosti i sreći, podsjećajući se suštinskih vrijednosti koje nose poruke vaskršnjih praznika.

"Mir, sloga i praštanje među ljudima suština su blagdana pred nama", naveo je Popović u čestitki.

Пратите нас на

Коментари29

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније