Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

27. 04. 2019. 07:27   >>  07:28 3

NVO "4 LIFE"

Drogu intravenski uzima svaki 137. stanovnik PG

Izvještaj o sprovođenju strategije za sprečavanje zloupotrebe psihoaktivnih supstanci za period od 2013. do 2020. godine u Crnoj Gori, koji je uradio NVO "4 Life", uz tehničku i stručnu podršku Kancelarije Ujedinjenih nacija za droge i kriminal, pokazao je da svaki 137. stanovnik Podgorice koristi narkotike intravenskim putem i da lična upotreba i posjedovanje droge za ličnu upotrebu nijesu kažnjeni Krivičnim zakonom Crne Gore.

 

U izvještaju koji je dostavljen ta NVO navodi da Zakon o sprečavanju zloupotrebe droga predviđa mjere za sprečavanje upotrebe opojnih droga i za tretman korisnika opojnih droga.

"Jedan od programa koje je podržala Komisija za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću je projekat NVO 'Juventas' pod nazivom 'Korak naprijed', u kojem je za 18 mjeseci registrovano 1.598 zavisnika i korisnika droga. Prema ovim podacima, otprilike svaki 137. stanovnik Podgorice koristi droge intravenskim putem", navodi se u izvještaju, piše Dan.

Informacija je, kako navode, više nego zabrinjavajuća, "posebno ako se uzme u obzir da veliki broj zavisnika koji ubrizgavaju drogu nijesu došli po pomoć u Drop i NVO Centar Juventas".

"Nevladina organizacija Cazas se takođe bavi programima smanjenja štete. Institut za javno zdravstvo Crne Gore sproveo je nacionalnu istragu zloupotrebe droga 2017. godine. Najnovija anketa EMCDDA, kao i studija Instituta za javno zdravlje sugerišu da je upotreba droga u porastu, što bi trebalo da bude veoma zabrinjavajuće. Prethodna istraživanja EMCDDA koja se sprovode svake četiri godine pokazuju povećanje broja mladih ljudi koji zloupotrebljavaju marihuanu i to do 50 odsto. I istraživanje Instituta za javno zdravlje iz 2017. godine sugeriše da je u populaciji od 15 do 35 godina 14,3 odsto ikad koristilo ilegalne droge, a 11,2 odsto ih je koristilo u prethodnoj godini", piše u dokumentu.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније