Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

26. 04. 2019. 15:18 >> 15:21

PROJEKAT INSTITUTA

Centri za ribare i mikročipovi za mreže

Problemi upravljanja obalnim područjem, zaštita morskog ekosistema, uz razmjenu iskustava dobre ribolovne prakse, mogu se riješavati sveobuhvatno , potvrđuje šest partnerskih organizacija iz Italije, Albanije i Crne Gore.

Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore, u Kotoru jedan je od partnera u IPA projektu “Adriatic network for marine ecosystem“ – ADRINET. 

Realizacija projekta počela je u martu 2018. i trajaće do marta 2020. godine.

Aktivnostima ADRINET projekta u zaštitu morskog biodiverziteta uključuju se i lokalne zajednice i ribari.

Određuju se najčešće ribolovne rute, odnosno “hot spot“ lokacije na kojima ima najviše izgubljenog ribolovnog alata.
Inovacija u okviru ovog projekta predviđa nabavku opreme – čipova koji će se postavljati na ribolovne alate, koji bi prilikom gubljenja alata slali GPS signale i time omogućili njihovo lociranje i vađenje. Time bi se značajno smanjio uticaj “ghost fishing-a” odnosno smanjio nepotreban gubitak ribljeg fonda u mrežama izgubljenim na dnu.

U projekat su, osim Instituta za biologiju mora, uključene i naučne institucije iz Tirane i Barija, koje će dati doprinos u procjeni i monitoringu zagađenja teškim metalima, pesticidima, antibioticima i mikroplastikom u ribama i morskoj vodi. Takođe, kao i obuke profesionalnih ribara za korišćenje inovativnih metodologija u ribarstvu.

Očekivani rezultati projekta su izrada Protokola o integrativnom upravljanju obalnim područjem i Priručnika o zajedničkim aktivnostima u slučaju zagađenja. Dobiće se i podaci o trenutnom opterećenju morskog i obalnog ekosistema različitim polutantima kao i procjena rizika za riblji fond.

Kroz ADRINET će u Crnoj Gori biti formirana tri referentna centra za lokalne ribare u okviru opština.

Biće organizovane tri akcije čisćenja morskog dna, sakupljanje izgubljenih mreža i ribolovnog alata.

Ribarima koji budu učestvovali u akciji čišćenja biće donirano 6 000 RFID mikročipova za mreže i vrše, čime bi se spriječilo njihovo gubljenje, a time i smanjili gubici ribljeg fonda od posljedica “ghost fishing-a.”

Holistički pristup problemu kroz upotrebu odgovarajuće tehnologije, kompetentnost, stručnost i primjenu novih znanja, omogućiće održivost projektom predviđenih aktivnosti i nakon perioda njihovog finansiranja, što je i glavni cilj projekta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније