Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

24. 04. 2019. 16:08   >>  16:15 1

MEDENICA PORUČILA

O ponovnoj kandidaturi još uvijek ne razmišljam

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, kojoj mandat ističe ove godine, kaže da još nije razmišljala o eventualnoj ponovnoj kandidaturi.

“O tome još uvijek nijesam razmišljala”, kazala je Medenica na konferenciji za medije, na kojoj je predstavila Izvještaj o radu sudova za 2018.

Zadovoljna je rezultatima koje su crnogorski sudovi ostvarili u prethodnih pet godina. To važi i za 2018, gdje je broj riješenih predmeta u značajnom porastu, a kvalitet sudskih odluka unaprijeđenen.

Predstavljajući izvještaj o radu za prošlu godinu, Medenica je kazala da su sudske odluke rađene u zakonskom roku, napominjući da ima i izuzetaka, te da su za pojedine sudije zbog toga iniciranim disciplinski postupci.

Prethodna godina bila je dinamična i uspješna, kaže Medenica.

Sudovi su imali u radu blizu 140 hiljada predmeta, od čega je ostalo nezavršeno oko 29 odsto.

“Broj riješenih predmeta u značajnom je porastu. Kada je u pitanju kvalitet rada sudova, nastavljen je pozitivan trend konstantnog unapređenja kvaliteta sudskih odluka”, kazala je Medenica.

Specijalizovano odjeljenje u Višem sudu u Podgorici, nadležno za suđenja za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina imalo je u radu 84 predmeta, od kojih je riješio 32, a ostalo neriješeno 52.

“Smatram da se ne može tolerisati dužina trajanja postupka u krivičnim predmetima organizovanog kriminala i visoke korupcije”, navela je Medenica.

Sudske odluke rađene su uglavnom u zakonskom roku. No ima i izuzetaka.

“Interesantno je da se stalno jedni te isti sudovi pojavljuju kao sudovi koji kasne u izradama odluka i predsjednici tih sudova su za određene sudije inicirali disciplinske postupke”, poručila je Medenica.

Medenica je kazala da je pogrešan utisak da Crna Gora ima previše sudija, objašnjavajući da nijedna zemlja u EU nema toliki broj predmeta po sudiji - 553 u prošloj godini, a sudije Osnovnih sudova i do 800.

Ponovila je da je sudstvo posvećeno ispunjenja svih ključnih principa koje ga čine vlašću, ali i ukazala da sve aktivnosti ne može realizovati, bez podrške drugih aktera, u državnom i međunarodnom sistemu.

Tanja Perović, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније