Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 04. 2019. 12:31   >>  06:55

GRAMOPHONEDZIE I MAiKA PRVI PUT U CG

Evropsko dvorište, koncerti, izložbe u slavu Evrope

Proslava Dana Evrope ove godine trajaće tokom cijelog maja, najavili su iz Delegacije EU u Crnoj Gori. Kako je saopšteno, zajedno sa EU info centrom i i ambasadama zemalja članica EU, u maju planiraju brojne aktivnosti, kako bi sa građanima otvoreno razgovarali o Evropskoj uniji, evropskim vrijednostima, koristima članstva, ali i izazovima koje donosi proces evropskih integracija.

Centralni događaj planiran je za petak, 10. maja, kada će u okviru Evropskog dvorišta koje će biti postavljeno u centru Podgorice, na prostoru između zgrada Opštine i Narodne biblioteke, biti organizovan zabavni program, dok će se istovremeno zainteresovanim građanima predstavitizemlje članice EU, kao iprojekti EU u Crnoj Gori.

"Ako želite bolje da upoznate neke zemlje članice Evropske unije i dionjihoveistorije i kulture,pridružite nam se u Evropskom dvorištu. Imaćete uz to priliku i da se lijepo zabavite, uz evropsku muziku i plesove, dječje predstave i zanimljive interaktivne igre", poručuju iz Delegacije EU u Crnoj Gori.

Proslava Dana Evrope 10. maja se nastavlja uveče, uz veliki koncert koji građanima Crne Gore ovim povodom tradicionalno poklanja Delegacija EU. Od 20 sati, na Trgu Nezavisnosti u Podgorici, gostovaće regionalni bendovi Gramophonedzie Live Experience i MaiKa, dva benda prvi put nastupaju u našoj zemlji.

"Ove godine odlučilismo se za dvije grupe koje, pored kvalitetne muzike, popularišu i evropske vrijednosti, kao što su solidarnost, tolerancija, pravo na različitost i jednake šanse za sve. Pozivamo sve građane Crne Gore da nam se na koncertu 10. maja pridruže u proslavi ovih vrijednosti", saopšteno je iz Delegacije.

Na sam Dan Evrope, 9. maja, u EU info centru biće organizovana predstava i radionica za djecu na temu zaštite životne sredine, koja predstavlja jednu od ključnih oblasti u pregovorima Crne Gore i EU.

"Zaštita životne sredine u vrhu je prioriteta EU, a edukacija najmlađih je način da te prioritete i ostvarimo. Na Dan Evrope pretvorićemo EU info centar u malu zelenu oazu, u kojoj će djeca imati priliku da sade, recikliraju i kroz praktične primjere nauče zašto je važno da čuvamo prirodu", saopšteno je iz EU info centra.

U večernjim satima, šef Delegacije EU u Crnoj Gori, ambasador Aivo Orav i njegovi saradnici, na prijemu povodom svečanog obilježavanja Dana Evrope, dočekaće predstavnike crnogorskog političkog, ekonomskog, kulturnog i civilnog društva, kao i predstavnike stranih i diplomatskih misija u Crnoj Gori.

Tokom mjeseca u kojem se slavi Evropa,biće organizovani koncerti, izložbe,kao predavanja i debate na teme povezane sa članstvom u Evropskoj uniji. Sličnidogađaji planirani sui u drugim crnogorskim opštinama.

Dan Evrope obilježava se svake godine 9. maja, u znak sjećanja na deklaraciju Roberta Šumana, francuskog ministra spoljnih poslova kojom je 1950. godine najavljen projekat pomirenja i ujedinjenja u Evropi – osnivanje Evropske zajednice za ugalj i čelik, koji je vremenom prerastao u Evropsku uniju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније