Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

15. 02. 2013. 21:46 >> 21:42
1

SPORNI DUG

Univerzitet CG će predati dokumentaciju VDT-u

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore, na vanrednoj sjednici, jednoglasno je odlučio da se sva dokumentacija u vezi sa poslovanjem UCG i kompanije „Kroling“ iz Danilovgrada, preda Vrhnom državnom tužilaštvu radi daljeg postupka.

Naime, sa žiro računa Univerziteta, u utorak je, po odluci Privrednog suda u Podgorici, prinudno naplaćeno oko milion i 300 hiljada eura, kompaniji „Kroling“ iz Danilovgrada, na ime dugovanja. „Kroling“ je tužio UCG i dobio spor u vezi sa dugom na osnovu ugovora o izgradnji jednog od objekata UCG, takozvane „Zgrade tri fakulteta“.

„Kada je u pitanju izgradnja „Zgrade tri fakulteta“ ili objekat  1, imamo izvještaj službe računovodstva i rektora Univerziteta da su sva plaćanja u potpunosti izmirena, računajući ovu prinudnu naplatu“ kazao je predsjednik UO, Duško Bjelica, nakon završene sjednice.

Bjelica je dodao da je UCG angažovao advokata u ovom sporu, međutim „nije došlo do suđenja već je Sud bez ročišta, na osnovu papira presudio u korist firme „Kroling““. Kako je kazao, UCG ima nesporne dokaze da je više od 100 hiljada eura u devetom mjesecu uplaćeno firmi „Kroling“ od strane jednog privatnog lica“, koje nisu ušle u dug zbog kojeg je UCG i tužen.

UO koji sada upravlja UCG nije, prema riječima Bjelice, sklapao nikakve ni ugovore, ni anekse sa bilo kojom firmom, već je „sporni“ dug naslijeđen. Kako predstavnici UCG smatraju da gore navedeni dug nije istinski već da je preplaćen, tražiće reviziju dokumenata i poslovanja, prenio je Portal Analitika.

„Mi i dalje smatramo da to nije pravi iznos i da je on preplaćen, tražimo reviziju toga na način što će državni organ koji to ima pravo da pregleda. Imamo, po mišljenju, naših pravnika i advokata, nesporne dokaze da je preko 100 hiljada eura, uplaćeno a neevidentirano od strane trećih lica“ kazao je Bjelica nakon završene sjednice.

Iako je UCG u teškoj finansijskoj situaciji, koju je pojačala prinudna naplata, predsjednik UO vjeruje da će isplata februarskih primanja zaposlenih na UCG biti na vrijeme.

„Mi se nadamo da ćemo februarsku platu na vrijeme i u potpunosti izmiriti prema svim zaposlenima na UCG“ tvrdi Bjelica. UO je zadužio rektora da od svih sredstava kojima UCG raspolaže prioritet bude isplata obaveza prema zaposlenima i svim univerzitetskim jedinicama. Još je dodao da će to biti i prioritet rada UO u 2013. godini.

Prihodi kojima se u UO i UCG nadaju odnose se na prihode od univerzitetskih jedinica, kao i na njihova oročena sredstva. Bjelica je podsjetio da je UO u prošlom sastavu uzeo kredit od dva miliona eura, ali da takvo rješavanje problema neće biti metod ovog UO.

„Mi smatramo da se kriza ne rješava dizanjem kredita i produbljivanjem krize i povećanjem troškova. Mi moramo da budemo racionalni, da ono što zaradimo i potrošimo i da omogućimo univerzitetskim jedinicama da mogu da posluju“ objasnio je Bjelica.

Predsjednik UO je najavio da će doći i do kadrovskih promjena na UCG, ali nije želio da ide u dalje objašnjenje koje su promjene u pitanju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније