Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

23. 04. 2019. 16:53 >> 16:52
1

PROTESTNO PISMO HRA

Savjet podstiče sumnje u objektivnost izbora sudija

Akcija za ljudska prava (HRA) izražava protest zbog činjenice da je Sudski savjet onemogućio javnosti da prisustvuje sjednici održanoj u petak, 19. aprila na kojoj su, prema agendi koja je objavljena istog dana, intervjuisani kandidati za funkcije sudije Vrhovnog suda i sudija sudova za prekršaje, kao i kandidati za predsjednike Apelacionog suda i Viših sudova u Podgorici i Bijelom Polju.

 

U protestnom pismu koje su uputili predsjedniku Sudskog savjeta Mladenu Vukčeviću izvršna direktorica HRA Tea Gorjanc-Prelević je navela da Sudski savjet izbjegavanjem da javno intervjuiše kandidate podstiče sumnje u objektivnost postupka izbora sudija.

“Javnost je onemogućena da prisustvuje sjednici zbog toga što ste informaciju o zakazivanju sjednice i o njenom dnevnom redu objavili na sam dan održavanja sjednice, moguće i tek pošto je ona održana. Na ovaj način smatramo da ste prekršili član 4 Zakona o sudskom savjetu i sudijama, kojim je propisano da je rad Sudskog savjeta javan, i da je javnost moguće isključiti sa sjednica Savjeta samo izuzetno”, navodi se u pismu.

HRA, kako se navodi,  od 2008. godine prati rad Sudskog savjeta, pogotovo u odnosu na izbor sudija

“Više puta smo Vam se obraćali i zahtjevima za slobodan pristup informacijama (11.4.2019, 18.3.2019, 14.3.2019. i 26.12.2018. godine) u vezi informacija koje se tiču sjednica Sudskog savjeta, godišnjeg rasporeda tih sjednica, objavljivanja javnih oglasa za izbor sudija i konačno izbora sudija, pa vjerujemo da se moglo pretpostaviti da je interesovanje i za ovu sjednicu postojalo. Pored toga, skrećemo pažnju i na činjenicu da za rad Sudskog savjeta u kontinuitetu vlada interesovanje medija i da su i oni pratili vaše sjednice. Novinar koji ih redovno prati, Danilo Ajković, iz FOS medija, obavijestio nas je da je takođe propustio sjednicu jer o njoj nije mogao blagovremeno da se obavijesti”, navodi se u protestnom pismu I dodaje:

“Sudski Savjet samo podstiče sumnje u objektivnost postupka izbora sudija izbjegavanjem da javno intervjuiše kandidate za najviše pozicije u sudstvu. “

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније