Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

22. 04. 2019. 13:44 >> 13:50

ISTRAŽIVANJE IPSOS-A

Internetu o vakcinama vjeruje petina građana

Svaki peti građanin Crne Gore vjeruje da su tekstovi o štetnim efektima vakcina na internetu tačni, dok svaki drugi vjeruje da su ovi tekstovi dio “teorija zavjere” i da se ne zasnivaju na na naučnim činjenicama, pokazalo je istraživanje koje je za potrebe UNICEF-a uradila agencija Ipsos.


Direktor IPSOS-a za Crnu Goru Vladimir Raičević kazao je da je istraživanje pokazalo dva ključna nalaza koji jasno ukazuju na značaj medijske pismenosti za javno zdravlje.

"Prvo - više od dvije trećine građana vjeruje da su vakcine jedan od najboljih izuma medicine i da su zahvaljući njima iskorijenjene mnoge zarazne bolesti. Drugo – petina građana vjeruje da su tekstovi o štetnim efektima vakcina na internetu tačni. Polovina vjeruje da su ovi tekstovi dio 'teorija zavjere' i da se ne zasnivaju na naučnim činjenicama. Čak svaki četvrti građanin ne zna šta da misli o istinitosti ovih tekstova, što ga čini potencijalnom žrtvom lažnih vijesti o vakcinama", ističe Raičević.

Širenje dezinformacija o vakcinama putem digitalnih i društvenih platformi jedan je od faktora koji stoje iza porasta broja nevakcinisane djece i izbijanja bolesti širom svijeta.

Zato UNICEF-ov ambasador dobre volje Antonije Pušić (Rambo Amadeus) poručuje da je vakcinacija civilizacijsko dostignuće, te da otkriće vakcina predstavlja prelomnu tačku u razvoju medicine.

"Vakcinama je čovječanstvo iskorjenilo najopakije bolesti. Medicina je nauka, ozbiljna nauka. Medicina ne donosi zaključke i odluke na osnovu nečijeg posta na fejsbuku ili instagramu", poručuje Pušić.

Da bi prepoznali lažne vijesti o imunizaciji, ali i o drugim temama, potrebno je da budemo medijski pismeni, poručuju mladi reporteri- volonteri kampanje medijske pismenosti "Birajmo šta gledamo" koju su pokrenili UNICEF i Agencija za elektronske medije Crne Gore.

"Razne informacije na internetu i u drugim medijima mogu, ali ne moraju biti tačne. To što danas svi imamo internet ne čini nas ljekarima. Stoga, ovom prilikom pozivam sve roditelje da se o vakcinama konsultuju sa stručnjacima, tj. ljekarima"; istakla je mlada reporterka Sofija Krivokapić.

Sofijin kolega, mladi reporter Balša Božović ističe da je interenet ogromna biblioteka, ali da bismo je koristili kako treba neophodno je da budemo medijski pismeni.

"To znači da treba da vidimo ko je izvor određene informacije, koliko je taj izvor pouzdan i stručan, šta kažu drugi izvori na tu temu i koliko su oni pouzdani, i konačno, šta kažu stručnjaci. Dakle, pozivam roditelje da analiziraju sve medijske poruke kako bi prepoznali lažne vijesti i da o vakcinama ne odlučuju bez ljekara,“ poručio je Balša Božović.

Svjetska zdravstvena organizacija je 2019. proglasila neodlučnost u pogledu vakcinisanja  – oklijevanje ili odbijanje vakcinacije i pored dostupnosti vakcina – jednom od deset najvećih prijetnji po javno zdravlje.

Zbog toga UNICEF, 24. aprila, pokreće globalnu onlajn kampanju Vakcine djeluju s ciljem podizanja svijesti roditelja i korisnika društvenih mreža o bezbjednosti vakcina. Kampanja će kroz mnogobrojne objave na društvenim medijima obezbijediti pouzdane, naučno zasnovane informacije o bezbjednosti vakcina i značaju vakcinacije za spašavanje miliona života djece širom svijeta.

Inače, istraživanje je rađeno u periodu od 09. do 14 aprila 2019, na nacionalno reprezentativnom uzorku od 1030 ispitanika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније