Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 04. 2019. 20:33 >> 20:34

NASILJE NAD ŽENAMA

Uhođenje preko interneta ustaljeni način nasilnog ponašanja

Najveći broj napada na žene na internetu dešava se na društvenim mrežama a 45% stanovnika Jugoistočne Evrope svakodnevno koristi društvene mreže pa Vlade moraju ozbiljno razmisliti o pravnim okvirima kojima bi se zaustavilo virtuelno, odnosno nasilje na internetu, a da se pri tome ne ugrožava sloboda govora, rekla je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu.

Evropska komisija je nedavno započela kampanju pod nazivom #DigitalRespect4Her (Digitalno poštovanje za nju), u svrhu podizanja svijesti o nasilju nad ženama na internetu i promovisanja dobrih praksi u borbi protiv ovog problema.

"Uhođenje preko interneta ustaljeni je način nasilnog ponašanja i RCC je spreman da pruži pomoć zajedničkom naporu regiona da se dođe do odgovarajućih zakona i politika koji će se baviti ovim problemom", kazala je Bregu.

Evropska komesarka za pravdu, potrošačka pitanja i rodnu ravnopravnost Vera Jurova kazala je da žele da svaka žena ima osjećaj slobode govora na internetu, bez ikakvog straha.

"Ne možemo sjedjeti skrštenih ruku i ohrabrivati pojedince koji kukavički napadaju žene i djevojčice na internetu", poručila je Jurova.

Iz RCC-a su zaključili da je stvarnost često drugačija: virtuelno nasilje se širi društvenim mrežama, aplikacijama za dopisivanje, internet forumima, internet stranicama za dijeljenje video sadržaja ili video igrama. Nasilje na internetu može prouzrokovati psihološke, psihičke, seksualne i ekonomske poteškoće. Može ućutkati žene i smanjiti njihovo prisustvo na internetu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније