Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

18. 04. 2019. 12:55 >> 12:55

DAN OTVORENIH VRATA

Maturanti da se opredijele za deficitarne profesije

Maturanti treba da budu mudri u izboru daljeg obrazovnog usmjerenja i da se opredijele za zanimanja i profesije koje su u modernom dobu tražene i deficitarne, poručeno je sa manifestacije "Dan otvorenih vrata".


Karijerni centar Univerziteta Crne Gore (UCG), u saradnji sa Studentskim parlamentom organizovao je “Dan otvorenih vrata”, namijenjen prvenstveno maturantima srednjih škola u Crnoj Gori.

Na Danu otvorenih vrata maturanti i studenti, osim o studijskim programima, mogu da se upoznaju sa stipendijama stranih država i dobiju informacije o njima direktno od ambasada tih država u Crnoj Gori.

Oni imaju priliku da se informišu o studentskom standardu, sportskim takmičenjima i o studentskim organizacijama.

300 studenata u programima razmjene

Ministar prosvjete Damir Šehović poručio je maurantima da temeljan pristup potencijalaima ne mogu imati bez inicijalnog koraka, a to je sagledavanje postojećih studijskih programa, razmjena, programa usavršavanja i praksi, kojih u Crnoj Gori ima na zavidnom nivou.

Prema njegovim riječima, postojanje više od 100 studijskih programa, na kojima predaje oko 700 nastavnika, omogućiće budućim studentima edukaciju u onoj ooblasti za koju su telentovani.

Šehović je rekao da oko 300 studentata svake godine učestvuje u programima razmjene, dok stipendije stranih vlada dobija više od 100 studenta godišnje.

On je naveo da Ministarstvo prosvjete opredjeljuje sredstva za sufinasiranje školarina za oko 60 studenata magistarskih i više od 20 studenta doktorskih studija, kao i da se godišnje dodjeljuje oko 300 stipendije za najbolje studente.

„Mogućnosti koje su pred vama su brojne, pa je potrebno za početak da se kvalitetno informišete“, kazao je Šehović.

Kako je naveo, ne manje važan je i podatak da Vlada godišnje za studentske kredite izdvaja oko 1,4 miliona eura, za stipendije i sufinasiranje magistarskih i doktorskih studija više od 450 hiljada eura.

„U želji da obrazovanje učinimo svima dostupnim, prije dvije godine uveli smo besplatne osnovne i master studije, a ove godine je upisana druga generacija studenata, njih oko 3,5 hiljada koji ne plaćaju školarinu“, kazao je Šehović.

Od 2021. godine, kako je dodao, biće uveden prijemni ispit za besplatne magistarske studije kako bi osigurali da privilegiju besplatnog studiranja imaju najbolji.

Važno kvalitetno sprovođenje prakse

Šehović je rekao da je osnovana Agencija za kontrolu kvaliteta visokog obrazovanja.

Prema njegovim riječima, posebno je važno kvalitetno sprovođenje prakse na fakultetima.

„Sa namjerom da se kvaliteno poveže tržište rada sa obrazovnim sistemom prije više godina otpočet je program stučnog osposobljavanja. Znati da ćete odmah po završetku studija imati mogućnost da radite i usavršavate se uz određenju naknadu nije malo“, kazao je Šehović. 

On je dodao da nijedan sistemna svijetu nije savršen i da svaki, pa i oni najbolji, zahtijevaju stalna unaprjeđenja.

Zamjenik gradonačelnika Podgorice, Časlav Vešović, poručio je maturantima da budu mudri u izboru daljeg obrazovnog usmjerenja i da se usmjere na zanimanja i profesije koje su u modernom dobu, u modernoj Podgorici i Crnoj Gori, tražene i deficitarne.

Prema njegovim riječima, maturanti bi trebalo da steknu znanja koja će im za koju godinu omogućiti da žive što ugodnije, u svom gradu, svojoj državi i koja će predstavljati osnovu za dalje usavršavanje.

Vešović je poručio maturantima da ne prestaju sa učenjem, jer na taj način stiču najveći mogući kapital, postaju konkurentni, cijenjeni i traženi u društvu i na tržištu rada.

Uspješno pripremiti studente za karijere

„Naravno treba slušati lični osjećaj, ali kao što nas jednako određuje unutrašnji svemir, tako nas prostor u kojem živimo uslovljava da se vodimo adekvatnim rješenjima. Nerijetko, kompromis između snova i realnosti predstavlja najbolju mjeru stvari", dodao je on.

Vešović je kazao maturantima da im Uprava Glavnog grada želi mnogo uspjeha na tom putu i da sa velikom pažnjom prati njihov razvoj.

Rektor UCG Danilo Nikolić kazao je da je cilj te najstarije i najveće obrazovne institucije poboljšanje kompetencija, rada i života studenata, kroz multidisciplinarni obrazovni portfolio.

"Maturanti su danas pokazaali intereseovanje za naše studijske programe i podijelili očekivanja sa predstavnicima naših fakulteta, kako bi uskladili svoje želje i snove, školske rezultate sa znanjem i vještinama koje žele da usavršavaju kroz određene fakultete i studijske programe UCG", naveo je on.

Nikolić je rekao da je obaveza UCG da ih uspješno pripreme za buduće karijere i da je ta obrazovna institucija odgovrna za utemeljenje vrijednosti tog znanja na putu ličnog i profesionalnog razvoja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније