Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 04. 2019. 17:29   >>  17:28 3

MJERLJIVI REZULTATI

CG može i zna da se izbori sa organizovanim kriminalom

Borba protiv organizovanog kriminala nije laka i zahtijeva konstantan i kontinuiran rad, a Crna Gora ima mjerljive rezultate na tom polju i zna kako da da mu se uspješno suprotstavi, poručili su predstavnici policije, sudstva i tužilaštva.

Predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica, kazala je na panelu Borba protiv organizovanog kriminaliteta u Crnoj Gori, na Univerzitetu Donja Gorica (UDG), je da se Crna Gora prvi put susrela sa organizovanim kriminalom devedesetih godina kada je počeo šverc cigareta i narkotika.

„Tada bivamo zatečeni onim što nam se dešava, potpuno nespremni. Danas smo mnogo jači, znamo šta je organizovani kriminal i kako sa njime da se izborimo“, rekla je Medenica i istakla da niko nikada nije u cjelosti suzbio tu pojavu.

Ona je kazala da je Crna Gora tokom deset godina napravila određene reforme i navela da Specijalizovano odeljenje za borbu protiv organizovanog kriminal ima u radu 85 predmeta od koji se 35 odnosi na kriminal.

„Kazne moraju da daju primjer ne samo onima koji su počini krivično djelo da niakda više ne posegnu za kriminalnim radnjama, nego i onima koji bi pomislili da treba i da mogu tako lako da se obogate, da ih čeka zaslužena kazna“, rekla je Medenica.

Ona je kazala da će Vrhovni sud sprovesti analizu kaznene politike i da će napraviti određene smjernice.

Medenica je navela da građani teško prihvataju Sporazum o priznanju krivice jer smatraju da je to privilegija.

„To je veoma značajno i efikasno sredstvo, čiji je cilj da počinilac dobije kaznu koju je zaslužio uz određene pogodnosti jer je postupak skraćen, a njegovi troškovi znatno manji“, precizirala je Medenica.

Vrhovni državni tužilac, Ivica Stanković, rekao je da posao u borbi protiv organizovanog kriminala nije lak i da zahtijeva konstantan i kontinuiran rad, jer kriminalci na raspolaganju imaju velika finansijska sredstva koja im omogućavaju da kriminalne radnje obavljaju na organizovan, sofisticiran način.

„Zajedničko za organizovani kriminal je da je to fenomen koji podriva vlade u svim državama, narušava finansijske sisteme, sigurnsot građana, karakteriše transtancionalnost, negiranje zakonitosti. Za borbu protiv oranizovnog kriminala je potreba organizovani pristup“, rekao je Stanković.

On je naveo da je oduzimanje profita, imovinske koristi najslabija tačka organizovanog kriminala.

Stanković je saopštio da je prošle godine, po otuženjima državnih tužilaca, osuđujućom presudom riješeno skoro 91 odsto predmeta, oslobađajućom manje od četiri, a odbijajućom manje od dva odsto.

Prema njegovim riječima, u prethodnom periodu po naredbama Tužilaštva preduzimane brojne mjere i radnje koje su rezultirale rasvetljavanjem najtežih krivičnih djela, uhapšeni brojni pripadnici različitih kriminalnih grupa.

„Do ovih rezultata nijesmo došli samo, pokazali smo koliko je neophodan zajednički i timski rad. Samo na taj način pripadnicima kriminalnih organizacija šaljemo poruku da smo odlučni namjeri da ih privedemo pravdi prije ili kasnije i da nećemo dozvoliti da budu iznad insittucija“, istakao je Stanković.

On je kazao da u Tužilaštvu ne bježe od kritika, već da smatraju da konstrutivna kritika može da dovede do još boljih rezultata.

„Međutim, kritika je jedno, a kritizerstvo drugo. Zato će bez obzira na dobre rezultate koje je Tužilaštvo odradilo biti onih koji su nezadoovljni postuanjem, jer donijeta odluka nije u skladu sa njihovim očekivanjima“, naveo je Stanković.

Direktor Uprave policije Veselin Veljović rekao je da ne postoji tačka na zemljinoj planeti gdje, u različitim oblicima, ne postoji organizovani kriminal.

„Svi koji žele da prikažu Crnu Goru kao izvorište organizovanog kriminala to zagovaraju zbog drugih razloga, stavova, ideja i ciljeva“, naveo je Veljović.

On smatra da će organizovani kriminal trajati koliko i ljudska vrsta.

Veljović je kazao da Crna Gora i državne institucije mogu da odgovore na izazove organizovanog kriminala, i da mu se uspješno suprotstavljaju.

„Crna Gora ima efikasne odgovore i mjerljive rezultate u suprodstavljanju organizovanom kriminalu. Danas imamo ozbiljna zakonska rješenja koja su poluge institucijama da bi se suprostavile organizovanom kriminalu, efikasne i respektabilne institucionalne kapacitete“, saopštio je direktor Uprave policije.

On je kazao da su crnogorsko sudstvo, tužilaštvo i policija zadali ozbiljan udarac organizovanom kriminalu.

„Oni koji su identifikovani kao izvršioci nalaze se u zatvoru. Značajan broj je u bjekstvu i za njima tragamo i oni nijesu sigurni više ni na jednoj tački planete. A doći ćemo i do onih do kojih još nijesmo“, poručio je Veljović.

On je rekao da borba protiv organizovanog kriminala podrazumjeva međuinstitucionalnu, međunarodnu i regionalnu saradnju, bez koje je fikasan odgovor nezamisliv i dodao da crnogorku policju danas doživljavaju kao ozbiljnog i pouzdanog partnera.

Veljović tvrdi da je Crna Gora sigurna i bezbjedna država.

„Prošle godine je registrovano 5.094 krivična djela, od čega je rasvijetljeno 75 odsto. Stopa kriminaliteta je 8.1 i najmanja je od svih država regiona. Od 15 krivičnih djela teških ubistava rasvijetljeno je 11, i dva iz prethodnih perioda“, saopštio je Veljović, dodajući da raste povjerenje građana u rad policije.

Veljović je naglasio da će prioritet u daljem radu policije biti borba protiv orgnizovanog kriminala.

„Tu mislim da ilegalno tržište narkotika i borbu protiv organizovanih kriminalnih grupa jer jedno bez drugog je nespojivo“, naveo je Veljović.

Panel diskusiji, koju su organizovali su Fakultet pravnih nauka i Humanističke studije UDG, prisustvovali su studenti osnovnih i postdiplomskih studija.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније