Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

17. 04. 2019. 13:28 >> 13:29

KUĆA MEDA

Počela da radi linija za pakovanje meda

U Kući meda, u Danilovgradu, danas je obilježen početak rada najsavremenije linije za punjenje i pakovanje meda, vrijednosti oko 90 hiljada eura, čiju nabavku je finansirala Vlada Crne Gore kroz MIDAS projekat sa Svjetskom bankom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede puštanjem u rad linije z apakovanje meda stvorene su pretpostavke da se na tržištu, posebno turističkom, nađe kvalitetan crnogorski med, upakovan na jedinstven način, u moderno dizajniranoj ambalaži, kao prepoznatljiv crnogorski proizvod.

"Instaliranjem linije za pakovanje meda zaokružen je proces planiranih prerađivačko - proizvodnih sistema u Kući meda. U prethodnom periodu, nabavljena je i uveliko radi oprema za sterilizaciju i preradu voska, oprema za proizvodnju invertnog sirupa i linija za proizvodnju pogača, čime se značajno doprinijelo podizanju kvaliteta pčelarenja i unapređenju pčelarstva u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.
 
Liniju za punjenje i pakovanje meda zvanično je pustio u rad potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović, zajedno sa predstavnicima Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore. Događaju je prisustvovala i predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević.

Simović je izrazio je zadovoljstvo zbog novog značajnog iskoraka u razvoju crnogorskog pčelarstva, kao i dosadašnjih rezultata postignutih u partnerstvu sa crnogorskim pčelarima.

"Svaki susret sa vrijednim pčelarima je novo ohrabrenje i nova odgovornost. Ohrabrenje zbog vidljivih, konkretnih rezultata koje ostvarujemo u partnerskoj saradnji, i odgovornost da dogovaramo i realizujemo nove razvojne iskorake", poručio je Simović.

On je kazao da će savremena linija za pakovanje, sa pratećom opremom, omogućiti potrošačima sigurnost pri kupovini crnogorskog meda provjerenog kvaliteta.

Iskazujući ohrabrenje ukupnim razvojnim iskoracima u sektoru pčelarstva, Simović je podsjetio da danas u Crnoj Gori ima oko 4.000 pčelara koji posjeduju sa više od 80.000 pčelinjih društava, što je rast za više od 50% u odnosu na 2010. godinu kada je bilo manje od 2.500 pčelara sa oko 50.000 društava.

Simović se sastao sa predstavnicima Upravnog odbora Saveza pčelarskih organizacija.

"Odgovornost koju zajedno preuzimamo nakon sastanka je realizacija nekoliko važnih projekata. Prije svega, izrada Atlasa medonosnog bilja, kao osnove za dalji razvoj crnogorskog pčelarstva, posebno sa aspekta stvaranja dodate vrijednosti, kroz zaštitu oznaka kvaliteta. Takođe, treba nastaviti izradu Studije o strukturi proizvodnje meda, a sve to da bude osnova za Nacionalni pčelarski program", kazao je Simović.

Na sastanku je ukazano na potrebu daljeg snaženja edukacije pčelara, kao važnog segmenta u bavljenju pčelarstvom, sa animiranjem što većeg broja mladih pčelara.

Simović je najavio da će uskoro biti završena realizacija projekta – nabavke savremene laboratorije za kontrolu kvaliteta meda koja će biti ustupljena jednoj instituciji u Crnoj Gori, od čega će pčelari imati benefite, kroz pouzdanost analiza i konkuretne cijene usluga.

Sve ove aktivnosti koje sprovodi Ministarstvo, zajedno sa pčelarima, prema riječima Simovića, garancija su "da će 4.000 crnogorskih pčelara nastaviti da se razvijaju, da će se njihov broj i dalje povećavati, da ćemo imati i sve veći broj mladih pčelara i da će potrošači imati u ponudi sve veće količine kvalitetnog i bezbjednog meda".

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније