Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

17. 04. 2019. 11:46   >>  11:46 1

OŠ "NJEGOŠ" CETINJE

"Tajmer za ljekove" osvojio nagradu

Mikrobit projekat učenika OŠ "Njegoš" sa Cetinja "Tajmer za ljekove" osvojio je nagradu na nacionalnom takmičenju u mikrobitu. Projekat su izradili Đorđe Rajković, Stevan Milošević i Petar Popović, uz mentorku Suzanu Roganović, nastavnicu matematike.

Mikrobit džepni računar, koji je, zahvaljujući Britanskom savjetu, nedavno uveden u crnogorske škole, zaživio je kroz mikrobit školske klubove koji su sve brojniji, i kroz tih klubova.

Projekat "Tajmer za ljekove", prema riječima učenika – Đorđa, Stevana i Petra namijenjen je starim osobama sa ciljem uzimanja terapije u tačno vrijeme.

"Najprije smo imali ideju da napravimo aparat koji će razvrstavati ljekove, ali smo brzo shvatili da je ovo nefunkcionalno i rizično rješenje jer lako može doći do grešaka. Tako smo smislili aparat koji se može koristiti u bolnicama, domovima starih i naravno u kućama", kazali su učenici.

"Tajmer za ljekove" sastoji se od tri kutije za jutarnju, popodnevnu i večernju dozu.

"Na dnu je otvor koji se pokreće pomoću servo motora. Na svakoj pregradi nalazi se jedan mikrobit povezan na zvučnik, koji je programiran tako da zvoni u određeno vrijeme svakog dana. U trenutku kad zazvoni, pokreće se servo motor, otvara kutiju i tablete ispadaju u čašu ispod. Takođe aparat ima i mikrobit koji mjeri temperaturu u kutijama i programiran je tako da pokazuje štrik ako je temperatura optimalna tj. manja od 25 stepeni, odnosno x ako je veća", objasnili su učenici funkcionisanje svog izuma.

Rad sa mikrobitom, za njih je veoma interesantan i, kako su kazali, uživaju kada se okupe da rade na realizaciji neke ideje.

"Raditi sa mikrobitom nije teško, a tokom izrade projekta naučili smo da predlažemo nova rješenja, pričamo o njima i razmišljamo kako da ih unaprijedimo", kazali su Đorđe, Stevan i Petar.

Mentorka Suzana Roganović je podsjetila da je mikrobit džepni računar koji je dizajniran 2015. godine sa ciljem da podstakne djecu da se aktivno uključe u proces programiranja.

"Mala programabilna pločica, na kojoj se nalaze senzori pokreta i temperature, kompas, USB konektor kao i mogućnost bežičnog povezivanja Bluetooth tehnologijom, pružila je učenicima mogućnost da razvijaju vještine kao što su krtičko mišljenje i rješavanje problema i sveopšte digitalne pismenosti koje su neophodne za uspješan nastavak školovanja. Od kako je formiran, Mikrobit klub škole bilježi stalno povećanje broja članova", kazala je Roganović.

Vanja Madžgalj direktorica Britanskog savjeta u Crnoj Gori kazala je da je ulaganje u mikrobit računare u Crnoj Gori od 10 miliona funti najveća investicija britanske vlade na ovim prostorima.

"Obuhvatićemo sve osnovne škole. Ono što je suština ovog projekta jeste da vještine kritičkog mišljenja konzistentno integrišemo u nastavu, ali i u vannastavne aktivnosti. Programiranje mikrobitom je jednostavno, a istovremeno omogućava izuzetnu kreativnost u radu. Programiranje jeste važno, posebno uzevši u obzir da će u budućnosti više od polovine zanimanja zahtijevati određene programerske vještine, čime stvaramo bazu za razvoj ekonomije 21. vijeka", navodi se u saopštenju.

Kako je ranije saopšteno iz Ministarstva prosvjete, nedavno je sa Britanskim savjetom potpisan sporazum koji predviđa da će u naredne tri godine, od marta ove godine do decembra 2021, mikrobit džepni računar dobiti svaka crnogorska osnovna škola.

"Ukupno će do kraja projekta školama će biti dodijeljeno 4000 mikrobitova. Dodatno, biće obučeno 700 nastavnika, od čega svi nastavnici informatike, ali i dio nastavnika jezika, prirodnih nauka, muzičkog vaspitanja i drugi", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније