Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

11. 04. 2019. 19:45 >> 19:42

RADIONICA MJU

Kadrovskim planiranjem do optimizacije broja zaposlenih

Kadrovsko planiranje predstavlja mehanizam za sprovođenje optimizacije broja zaposlenih, saopšteno je na radionici koju su organizovali SIGMA/OECD i Ministarstvo javne uprave (MJU).

Generalna direktorica za državnu upravu, Danijela Nedeljković Vukčević, kazala da je u Strategiji reforme javne uprave u Crnoj Gori do 2020. godine ukazano na značaj kadrovskog planiranja.

"Posebno u kontekstu razvoja ljudskih resursa, zahtjeva u pogledu optimizacije broja zaposlenih, kao i jačanja kadrovskih kapaciteta u procesu pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU)", kazala je Nedeljković Vukčević.

Takođe, kako je navela, identifikovani su i obrazloženi određeni problemi u njegovoj primjeni.

Nedeljković Vukčević je kazala da je novim Zakonom o državnim službenicima i namještenicima značajno unaprijeđen institut kadrovskog planiranja, saopšteno je iz MJU.

"U skladu sa Zakonom, putem kadrovskog plana se planira broj zaposlenih, promjene u kadrovskoj strukturi i druga strateška pitanja upravljanja kadrovima u skladu sa budžetskim i strateškim planiranjem rada Vlade, a donosi se za kalendarsku godinu, u roku od 30 dana od dana donošenja zakona o budžetu i sadrži projekcije za naredne dvije godine", navela je ona.

Kadrovski plan je, pojasnila je Nedeljković Vukčević, uspostavljen kao jedan od vidova strateškog planiranja Vlade, a Zakon ga jasno povezuje sa drugim oblicima strateškog planiranja, prije svega, sa budžetskim planiranjem.

"Takođe, njegov poseban značaj ogleda se i u tome da starješina državnog organa, između ostalog, ne može donijeti odluku o pokretanju postupka za popunu radnog mjesta, ako popuna tog radnog mjesta nije predviđena kadrovskim planom", saopštila je Nedeljković Vukčević.

Na radionici je ocijenjeno da adekvatno kadrovsko planiranje i utvrđivanje optimalnog broja izvršilaca predstavlja neizostavnu aktivnost u procesu optimizacije, budući da je to jedan od važnih instrumenata koji omogućava proaktivni pristup u pogledu planiranja i racionalnog upravljanja ljudskim resursima.

Konstatovano je i da će brojne novine normativnog okvira koje reguliše ovu oblast doprinijeti ispunjenju cilja unapređenja upravljanja ljudskim resursima i mjerenja kvaliteta njihovog rada.

"Koje se ogledaju u uvođenju sistema zapošljavanja na osnovu kompetencija, kao i u uvezivanju sistema srednjoročnog kadrovskog planiranja sa sistemom budžetskog planiranja, kao i sistemom stručnog usavršavanja zaposlenih", kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su podsjetili da je Vlada 6. jula prošle godine prvi put donijela Uredbu o sadržaju, postupku i načinu pripreme i izmjene kadrovskog plana za organe državne uprave i službe Vlade, i na taj način, kako su naveli, cjelovito uredila pitanja od značaja za institut kadrovskog planiranja.

"Time se obezbjeđuje da kadrovski plan koji usvaja Vlada bude mehanizam za realno planiranje ljudskih resursa u definisanom vremenskom periodu", dodaje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније