Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

11. 04. 2019. 14:16 >> 14:16

STUDENTI IZ NIKŠIĆA

Traže javni čas i ostavke Vijeća

Grupa studenata sa Filozofskog i Filološkog fakulteta u Nikšiću okupila se u holu tih visokoškolskih ustanova i ponovo od uprave zatražila prostor za održavanje javnog časa, slobodu govora, poštovanje prava, a od svojih predstavnika u Vijeću ostavke.


Studenti su uz skandiranje "Ostavke" i zvižduke najavili ponovno okupljanje i zatražili da izbori budu ponovljeni i javni, kako bi mogli preko novoformiranog Studentskog vijeća da funkcionišu i u kontinuitetu održavaju javne časove na kome bi iznosili mišljenje o stanju na Fakultetu.

Studentkinja Filološkog fakulteta, Aleksandra Brajović, predočila je da u traženju poštovanja studentskih prava bivaju "ne baš deklarativno odbijeni, ali ipak odbijeni".

Ona je rekla da ih pogodila tvrdnja dekana Filozofskog fakulteta da je 40 pobunjenih studenata malo da dobije pravo na javni čas.

"Za manje od sat skupili smo više od 180 potpisa podrške, tako da nas nije samo 40, a sigurni smo da će za malo više vremena mnogi studenti stati uz nas. Ne vjerujemo Studentskom vijeću i tvrdimo da, ako je dovoljno da se izabere predstavnik sa podrškom od jednog ili pet glasova kako se dešavalo, onda je dovoljno da i nas 40 potpiše zahtjev za javni čas i da ga dobije”, navela je Brajović.

Da se čuje živa riječ

Dekan Filozofskog fakulteta, kako je kazala, najavio je da će im biti spona sa Vijećem, koga od početka osporavaju, jer ne poštuje svoj Statut i nije javno izabrano. 

"Dekanica Filološkog kazala je da će konsultovati sa dekanom Filozofskog, koji je bio odsutan, tako da smo mi opet bez dozvole i adekvatnog odgovora, zbog čega nastavljamo borbu za održavanje javnog časa. I okupljaćemo se, ako treba, svakog četvrtka dok nam ne ispune zahtjev", rekla je Brajović.

Studenti, kako je kazala, traže od svojih nekorumpiranih predstavnika u Vijeću, da podnesu ostavke i pridruže im se, kako bi izvršili reformu tog tijela, preko koga bi mogli da djeluju.

“Samo na taj način pristajemo na dijalog sa Vijećem, koga bi legitimno i javno birali, što do sada nijesmo imali priliku. To Vijeće treba da radi za nas, a ne protiv nas, a time što bi dali ostavke pokazali bi da nijesu privilegovani”, ocijenila je Brajović.

Na Fakultetu i Univerzitetu u cjelini, ustvrdila je, treba da se čuje živa riječ, a to što ih nadležni “guše i odbijaju već sedmicama znači da se plaše”.

“Mi nećemo sjedjeti i ćutati, kako to radi Vijeće i dekanat oba Fakulteta, već da skupljamo potpise studenata i nastavimo djelovanje”, najavila je Brajović.

Na pitanje da li je njihovo odbijanje ponude dekana Filozofskog fakulteta da prisustvuju sjednici Vijeća te ustanove 17. aprila konačno, Brajović je potvrdila i ponovila zahtjev za ostavkama, uz obrazloženje da studenti nijesu ni znali da su izbori raspisani prije nekoliko sedmica, pa je većina predstavnika katedri nelegitimno izabrana.

“I dalje ne znamo ko su naši predstavnici, a Vijeće funkcioniše, vjerovatno, na osnovu nekoliko pokupljenih potpisa, i sa nama ostalim studentima nemaju nikakvu komunikaciju”, predočila je Brajović.

Studenti su podsjetili da im je do sada nekoliko puta odbijen zahtjev za održavanje javnog časa na Fakultetu u Nikšiću, na kome bi saslušali jedni druge, konstituisali jasne zahtjeve i poslali ih ”nadležnom tijelu koje mora snositi moralnu i profesionalnu odgovornost za svoj rad”. 

Barović: Ukazao sam na proceduru

Dekan Filozofskog fakulteta, Goran Barović izjavio je da je ukazao na proceduru za dobijanje prostora za održavanje javnog časa i da je uprava oba fakulteta, ovog puta na podnijeti zahtjev pozitivno odgovorila, ali da niko od grupe studenata nije ni došao do Dekanata da o tome pita.

“Odluka da im se odobrava da javni čas održe u amfitetaru stoji u Dekanatu, a njih oko 20 potestuje u hodniku, puštaju glasnu muziku, uzvikuju na megafon. Ništa mi jasno nije, a pogotovo što se tiče izbora Studentskog vijeća. Ti izbori su stvar studenata, koji su izabrali svoje predstavnike, a mi sve i da želimo, ne možemo da se miješamo u ta pitanja”, naveo je Barović. 

On je podsjetio da je studentima bio predložio da njihovi predstavnici dođu na sjednicu Vijeća fakulteta i iznesu svoje probleme, što su, kako je saznao, odbili, zbog čega “više nema namjeru da o tome polemiše”.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније