Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: R.P. ]

10. 04. 2019. 22:10 >> 22:17

PEJANOVIĆ OCIJENIO

Istraživanjima ojačana prevencija ekstremizma i radikalizacije

Sprovođenje istraživanja na području Zapadnog Balkana doprinijeće boljem razumijevanju pojava nasilnog ekstremizma i radikalizacije i identifikovanju budućih izazova, poručeno je na radionici "Izrada istraživačke agende za proučavanje nasilnog ekstremizma na Zapadnom Balkanu".

"Razvoj istraživanja je od izuzetnog značaja u prevenciji i borbi protiv nasilnog ekstremizma i radikalizacije, kako bi se djelovalo sistematski na lokalnom, nacionalnom i regionalnom nivou, saopštio je državni sekretar i nacionalni koordinator za borbu protiv nasilnog ekstremizma" Dragan Pejanović.

On je istakao da su napori, koje Vlada Crne Gore ulaže na planu borbe protiv nasilnog ekstremizma i radikalizacije, fokusirani na preventivno djelovanje i rano identifikovanje pokretača ovih pojava.

"Pokretači su brojni i nije ih moguće posmatrati odvojeno od šireg društvenog konteksta koji karakteriše određeno podneblje" ocijenio je državni sekretar.

Izražavajući zadovoljstvo što je prepoznata potreba za daljim razvijanjem mehanizama prevencije i odbrane, Pejanović je kazao da je prilikom sprovođenja istraživanja na području Zapadnog Balkana "potrebno uzeti u obzir istorijske, kulturne, političke i društvene specifičnosti ovog podneblja, kako bi se identifikovali generalni pokretači radikalizacije i ekstremnog nasilja, koji bi zajedno s pokretačima na nivou država doveli do adekvatnog odgovora i očekivanog rezultata."

On je poručio da očekuje da će istraživanje u ovoj oblasti doprinijeti ne samo utvrđivanju zajedničkih faktora ranjivosti, već i jačanju otpornosti pojedinaca i društva i na narastajuće prijetnje poput sajber napada, ekstremističke propagande i radikalističkih ideja na internetu, hibridnih i ideološki motivisanih prijetnji.

Radionicu su organizovali Forum MNE, Resolve mreža, Kosovski centar za bezbjednosne studije i Američki institut za mir, u cilju razmjene iskustava i definisanja prioriteta i izazova za dalje istraživanje u oblasti nasilnog esktremizma na Zapadnom Balkanu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније