Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

10. 04. 2019. 21:25 >> 22:09

OKRUGLI STO U NIKŠIĆU

Diskriminacija Roma i dalje izražena

Diskriminacija Roma i dalje je izražena, iako je posljednjih godina unaprijeđen njihov položaj, posebno u obrazovanju i promociji kulture, ocijenjeno je na okruglom stolu u Nikšiću.

Sve je veći broj Roma, kako je kazala moderator okruglog stola Snežana Bulajić, koji stiču osnovno i srednje obrazovanje, ima ih i sa fakultetskim diplomama, ali se život romske populacije mora znatno unaprijediti.

Direktorka nikšićke Osnovne škole "Mileva Lajović Lalatović" Vera Božović, kazala je da i dalje ima predrasuda vezanih za Rome koje ih svuda prate poput sjenke.

"Teško je naći racionalno obašnjenje za takav stav prema Romima, narodu koji nikada nije imao svoju državu i vojsku, niti je vodio ratove protiv bilo kog drugog naroda. Isto tako teško je u obrazovnom sistemu iskorijeniti okoštalo mišljenje da učenici u odjeljenjima, u kojima ima romske djece, slabije napreduju u školi, jer lošiji đaci Romi utiču na ostale", istakla je Božović.

Kao demant takvog stava, Božović je navela primjer škole u kojoj radi, a u kojoj je u klasifikacionom periodu, od 1.060 učenika, 167 iz RE zajednice, 88 dječaka, 79 djevojčica.

Prema njenim riječima, od 93 učenika koji su brojčano ocijenjeni, 15 ima dobar uspjeh, a u radnom odnosu su i dvije romske medijatorke.

"Neophodno je i mnogo veće uključivanje romske djece u predškolske ustanove”, navela je Božović.

Profesor istorije Sait Šabotić, naveo je podatak da se na popisu 2011. godine 8.305 izjasnilo da pripada romskoj populaciji, od kojih najveći broj oko četiri hiljade živi na teritoriji Podgorice 3.988, potom Berana 531, Nikšića 483, Bijelog Polje 334, Herceg Novog 258. Najveći broj Egipćana nalazi se u Podgorici 685, Nikšiću 446, Tivtu 335 i u Beranama 170.

Mentor učenicima RE populacije u Nikšiću Stanka Marojević, kazala je da prate rad romske djece u srednjim školama, da budu most između roditelja i djece.

Marojević je rekla da je njihov zadatak da pomažu roditeljima da isprate aktivnosti koje bi RE djeca mogla da imaju u školi i istakla da Ministarstvo prosvjete od ove školske godine isplaćuje stipendije romskim srednjoškolcima.

Ona je kazala da se može mnogo naučiti od Roma, koji su jedini narod koji nema junačke pjesme.

"Mi pjevamo o bitkama, oni o ljubavi, mi o junacima, oni o cvijeću, mi o blagu, oni o snovima. Koliko možemo da naučimo od njih", navela je Marojević govoreći o romskoj književnosti.

Predstavnik Centra za romske inicijative Maja Šaćirović, podsjetila je da je to organizacija osnovana kao ženska 2004. godine kako bi poboljšali položaj romske i egipćanske zajednice, sa fokusom na žene.

"Centar za 15 godina je dobio brojna priznanja, a djeluje u oblasti obrazovanje, ekonomskog osnaživanja, suzbijanje nasilja u porodici i dječijih, odnosno ranih ugovorenih brakova. Djelujemo projektima, ali u par slučajeva smo dodijelili i nepovratne grantove našim korisnicama, da ih osnažimo da postanu samostalne, da mogu da doprinose svojim porodicama i ne moraju da trpe nasilje", kazala je Šaćirović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније