Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

10. 04. 2019. 14:40 >> 14:46
1

ERAKOVIĆ

Najkomplikovanije operacije kičmenog stuba u KCCG

Najkomplikovanije operacije kičmenog stuba, za koje su pacijenti upućivani u zdravstvene sisteme van Crne Gore, radiće se u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), saopštio je direktor te zdravstvene ustanove, Jevto Eraković.

On je na konferenciji za novinare kazao da će jedan od najeminentnijih evropskih ortopeda, turski stručnjak, Čagataj Ozturk ubuduće raditi kao konsultant u KCCG.

"Najkomplikovanije operacije kičmenog stuba za koje smo do sada bili primorani da pacijente šaljemo u zdravstvene sisteme van Crne Gore, radićemo u KCCG", rekao je Eraković.

Prema njegovim riječima, taj aranžman podrazumjeva ne samo rad Ozturka, već i edukaciju crnogorskih ljekara, tako da će moći samostalno, uz podršku konsultatnta, da odrade intervencije koje su jedne od najkompleksnijih ortopedskih operacija.

Ozturk je kazao da će se na ovaj način povećati nivo zdravstvene zaštite pacijenata kojima su potrebne te vrste intervencija.

"Srećan sam što mogu da podijelim znanje iz spinalne hirurgije sa crnogorskim ljekarima. U prvom slučaju koji je rađen impresioniram sam infrastrukturom i ljudima sa kojima sam sarađivao", naveo je on.

Ozturk je rekao da očekuje da će u sljedećim procedurama koje se budu radile biti sve bolji, jer se radi o intervencijama spinalnih deformacija koje su jedne od najkomplikovanijih.

"Vjerujem da ćemo jedni od drugih učiti i saznati još mnogo stvari", dodao je on.

Ortoped Nermin Abdić kazao je da se prva operacija koju je izveo Ozturk, sa kolegama iz KCCG, odnosila na ozbiljnu povredu kičmenog stuba, koja je zahtijevala višesatni rad, kao i da se taj pacijent dobro osjeća.

Prema njegovim riječima, osim te operativne intervencije, Ozturk će izvesti još jednu operaciju na kičmenog stubu, koja se odnosi na povredu zahtjevnog segmenta, grudnog dijela, kao i jednu tumorsku promjenu na kičmenom stubu.

Abdić je rekao da bi trebalo već od jula da sva stanja kada je u pitanju deformitet kičmenog stuba, a to su najviše skolioza ili krivine na kičmi, budu liječene u KCCG.

"Za sve nas, a posebno za kolege koje se bave patologijom kičmenog stuba, značajno je da pacijenti, mlađa populacija, neće morati da traže pomoć van granica Crne Gore, jer će im sva zdravstvena zaštita biti pružena u KCCG", kazao je on.

Direktor Klinike za ortopediju i traumatologiju, Nikola Bulatović, kazao je da će u julu imati prvog pacijenta sa skoliozom kičmenog stuba kojem će uraditi intervenciju, kao i da će uz pomoć konsultanta oformiti tim koji će moći samostalno da pruža usluge koje se odnose na oboljenja, povrede i urođene anomalije na kičmenom stubu.

"Ovo je rezultat višegodišnjeg truda i rada da u KCCG osposobimo spinalnu hirurgiju. Do sada smo, prije dolaska Čagataja, uz pomoć konsultanskog tima iz Beograda, uspjeli da radimo na edukaciji zdravstvenog kadra u KCCG", rekao je on.

Kako je naveo Bulatović, do sada su zbrinjavali povrede kičmenog stuba i degenerativna stanja, a sada planiraju da u KCCG sprovedu operativne intervencije nad deformitetima kičmenog stuba.

On je rekao da na godišnjem nivou oko 20 pacijenata se uputi van Crne Gore na liječenje zbog deformiteta kičmenog stuba.

Bulatović je kazao da se najveći broj pacijenta zbrinjavao na Banjici i to više od 95 odsto, a pet odsto je slato van Beograda, u klinike koje su mogle da riješe te kompleksne deformitete.

"Suština razvija spinalne hirurgije i ljekarskog i propratnog tima, kao što su fizijatri, fizioterapeuti, instrumentari i sestre, nije samo u rješavanju deformiteta kičmenog stuba .Tu spada još niz problemi, kao što su tumori, degenerativne promjene, koje su veoma teške za rješavanje", naveo je on.

U KCCG prošle godine urađeno je 46 operacija na kičmenom stubu, koje su obuhvatale povrede kičmenog stuba i degenerativne promjene.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније