Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

10. 04. 2019. 14:06 >> 14:06

SARADNJA CG I ALBANIJE

Obuka o ranom upozorenju na nepogode

Obuka o prognoziranju i sistemu ranog upozorenja od vremenskih nepogoda, održana je u Podgorici od 8. do 10. aprila, a u obuci je učestvovalo oko 25 predstavnika hidrometeoroloških zavoda i institucija iz Crne Gore i Albanije koje se bave pomenutom temom.

Obuka je organizovana u cilju unapređenja kapaciteta za prognoziranje potencijalnih vremenskih nepogoda, a učesnici su tokom trodnevne obuke imali priliku da saznaju više o globalnim i regionalnim modelima numeričkog prognoziranja vremena, savremenim klimatskim promjenama, klimatskim indeksima, funkciji prognostičkih materijala u najavi potencijalnih vremenskih nepogoda, meteoalramu i sl.

Kako se navodi u saopštenju Direktorata za vanredne situacije, pored unapređenja znanja, cilj obuke je i razmjena iskustava i jačanje saradnje između stručnjaka iz dvije zemlje koji se bave ovom oblašću.

"Krajem prošle godine u okviru projekta za Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore nabavljena je oprema za prognoziranje meteoroloških prilika kojom je unaprijeđen sistem rane najave o potencijalnim događanjima prirodnih nepogoda meteorološkog i hidrološkog porijekla, što omogućava stavljanje sistema zaštite i spašavanja u stanje pripravnosti za pružanje brzog i adekvatnog odgovora" navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, obuka je organizovana u okviru projekta "Nepogode ne poznaju granice", koji ima za cilj jačanje kapaciteta institucija i službi koje se bave zaštitom i spasavanjem za smanjenje rizika od katastrofa, sa akcentom na zaštitu od poplava, kao i informisanje stanovništva o rizicima od poplava.

Dvogodišnji projekat, čija realizacija je počela 17. aprila prethodne godine, sprovodi se u Crnoj Gori i Albaniji, a glavne aktivnosti uključuju nabavku opreme za zaštitu od poplava i prognoziranje hidrometeoroloških prilika, treninge za predstavnike institucija i službi koje se bave zaštitom i spasavanjem i upravljanjem u slučajevima vanrednih situacija, prekogranične pokazne vježbe, ažuriranje baze podataka poplava u regionu Skadarskog jezera, seminar o modelima dobre prakse kada je u pitanju zaštita od poplava i kampanju informisanja stanovništva o rizicima od poplava, preventivnim mjerama i aktivnostima zaštite i spasavanja, itd.

Projekat se u Crnoj Gori sprovodi u opštinama Podgorica, Bar i Ulcinj, a u Albaniji u regionu Skadra.

Realizuje ga FORS Montenegro u partnerstvu sa Direktoratom za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore i Prefekturom Skadar iz Albanije. Projekat finansira Evropska unija u okviru Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija 2014-2020.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније