Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

10. 04. 2019. 10:12 >> 12:00
4

ŠEHOVIĆ

Dva miliona eura za 30 vozila za prevoz učenika

Ministar prosvjete Damir Šehović najavio je da će uskoro biti nabavljeno tridesetak školskih kombi vozila za prevoz đaka širom Crne Gore, čija je vrijednost gotovo dva miliona eura.

 

Vozila će, prema najavam Šehovića, biti usmjerena na 30-ak škola kojima su urgentno potrebna, a biće u fukciji već od naredne školske godine.

"Javnost ćemo blagovremeno obavijestiti o kojim konkretno školama je riječ. Sredstva će biti obezbijeđena iz budžeta Ministarstva prosvjete, tender će ubrzo biti raspisan, a vozila će biti nabavljena po modelu tzv. finansijskog lizinga. Vlada Crne Gore se odlučila za ovo rješenje bez obzira što je prevoz učenika nije u njenoj nadležnosti, jer nećemo okretati glavu od potreba djece", rekao je Šehović.

Iz Ministarstva prosvjete podsjećaju da prema važećoj zakonskoj regulativi opština uređuje i obezbjeđuje prevoz putnika u gradskom i prigradskom linijskom saobraćaju, autotaksi prevoz i prevoz za sopstvene potrebe.

"Ministarstvo prosvjete sa druge strane participira u troškovima prevoza učenika. Pravo na participaciju prevoza ostvaruju učenici osnovnih, te srednjih škola i studenti, koji putuju pet i više kilometara do škole, u iznosu od 20% od cijene karte, odnosno 40% od cijene karte. Dodatno, učenici i studenti, čiji roditelji, odnosno staratelji ostvaruju pravo na materijalno obezbjeđenje, ostvaruju pravo na participaciju prevoza u iznosu od 50% od cijene karte. Tamo gdje nije moguće organizovati javni prevoz, pravo na prevoz i participaciju prevoza učenici ostvaruju na osnovu posebnih ugovora koji Savjeti roditelja škola zaključuju sa prevoznikom", istakli su iz resora Šehovića.

U ovom momentu, kako pojašnjavaju, pravo na participaciju prevoza kroz organizovani prevoz i preko posebnih ugovora ostvaruje 2.500 učenika i studenata u 17 opština u Crnoj Gori, gdje je organizovan javni prevoz, i za ovu namjenu Ministarstvo prosvjete izdvaja oko 130.000 eura godišnje.

"Kako bismo obezbijedili siguran i kvalitetan prevoz za sve naše učenike, opredijelili smo se da ovo pitanje riješimo na organizovan i sistemski način. Zato je Ministarstvo prosvjete predložilo, a Vlada sa zadovoljstvom prihvatila, da ove godine kupimo 30 novih kombi vozila, što je trećina voznog parka kojim škole raspolažu, čime pravimo ogroman iskorak kad je riječ o ovom pitanju", navodi Šehović.

Ministarstvo prosvjete, kako je rekao, "nikad na potrebe djece ne gleda sa formalnopravne strane i gledajući kako da umanji svoje obaveze, već suštinski, i preuzimajući obaveze koje nam možda sa formalnopravne strane ni ne pripadaju".

"No, to nije važno, jer ako djeca imaju problem, ne smijemo dozvoliti da se sa njime bilo ko prebacuje, nego ga svi moramo rješavati. Namjera nam je da u narednom periodu i ostala starija školska vozila za prevoz djece zamijenimo novim, te je Vlada i na ovom primjeru, još jednom potvrdila da obrazovanje zaista tretira svojom prioritetnom oblašću, zbog čega u konačnom i ulaganja u obrazovanje nikad nijesu bila veća. Zato uostalom i gradimo nove vrtiće i škole širom Crne Gore, kupujemo računarsku opremu i školski namještaj, ali i nova vozila za prevoz učenika, jer imamo namjeru da našoj djeci stvorimo kvalitetne uslove za učenje, kako bi se izgradila u misleće, a prije svega dobre ljude", zaključio je Šehović.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније