Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

06. 04. 2019. 15:16 >> 15:26

CGO TRENING

Važna uloga medija u izvještavanju o ekstremizmu

Centar za građansko obrazovanje (CGO) danas je u Podgorici organizovao trening za novinare o fenomenima radikalizacije i nasilnog ekstremizma kroz koji su pružene konkretne smjernice za kvalitetno izvještavanje i istraživanje o ovim pojavama, kao i o monitoringu o učinku sektora bezbjednosti i relevantnih institucija u ovoj oblasti.

 

"Tokom treninga razmatrani su pojmovi terorizma, radikalizma i ekstremizma, načini izvještavanja odnosno šta treba, a šta ne treba raditi prilikom izvještavanja, najčešće greške koje se dešavaju u izvještavanju o ovim složenim i osjetljivim pitanjima kroz praktične primjere, zatim je bilo riječi o kredibilnosti izvora i formama izvještavanja o radikalizmu i ekstremizmu. Rad je bio interaktivan i sa primjerima izvještavanja koji su pomno analizirani a kako bi se razumjele naučene lekcije kad je riječ o istraživanju i praćenju ovih tema", navodi se u saopštenju CGO.

Trening je okupio 11 novinara i novinarki iz različitih medijskih kuća.

" Arhimed, FOS media, dnevne novine Dan, Portal RTCG, TV Vijesti, TV Budva, Radio Berane, Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG), Večernje novosti. Trening je vodio Denis Džidić, novinar i urednik Balkanske istraživačke mreža u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH), koji ima veliko iskustvo upravo u ovoj oblasti", navodi se u saopštenju.

Ovaj trening je dio projekta Sigurna mreža koji ima za cilj da doprinese smanjenju i prevenciji trenda radikalizacije u Crnoj Gori jačanjem kulture društvenog dijaloga o kontroverznim i ekstremističkim pitanjima, ali i jačanjem demokratskih procesa kao ključne prevencije eskalacije terorizma i nasilnog ekstremizma u njihovim različitim oblicima.

"Jedan od specifičnih ciljeva projekta je i da doprinese unaprijeđenje kapaciteta medija da sa različitih aspekata istražuju i izvještavaju o složenom fenomenu radikalizacije i pojavi nasilnog ekstremizma u skladu sa najvišim profesionalnim i etičkim standardima. Projekat je podržan kroz program Za jači glas organizacija građanskog društva, koji realizuje Fond za aktivno građanstvo – fAKT, a finansira Američka ambasada u Podgorici", zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније