Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 08. 2013. 18:07 >> 18:10

NE SMIJU SE ZABORAVITI

CGO: Rasvijetliti sudbine nestalih

U susret Međunarodnom danu nestalih, koji se obilježava 30. avgusta, Centar za građansko obrazovanje podsjeća da su države i društva postjugoslovenskih zemalja dužni neprestano i posvećeno da rade na rasvjetljavanju sudbine svih stradalih tokom ratova koji su se vodili devedestih godina.

"Pravna, ali i ljudska, je obaveza učiniti sve da podaci o grobnicama i mjestima stradanja na teritoriji svake od zemalja budu pronađeni. Nažalost, i danas, dvije decenije od ratova koji su se dogodili u regionu, mi i dalje govorimo o hiljadama nestalih lica na ovim prostorima" poručili su u sapštenju.
 
Prema podacima Međunarodnog crvenog krsta 34 886 lica je nestalo u periodu 1991-2001.  Za posmrtnim ostacima 11 859 osoba se još uvijek traga, od čega je 10 190 osoba čija je sudbina i dalje nepoznata, a za 1 669 nestalih su poznati podaci o stradanju ali posmrtni ostaci nijesu pronađeni.

U Crnoj Gori se kao nestalo vodi 61 lice, iako udruženja porodica žrtva, kao i organizacije koje su posvećene uspostavljanju tranzicione pravde kontinuirano rade na pronalaženju novih podataka i tragova koji bi vodili rješavanju svih otvorenih slučajeva.

Iz CGO-a opominju da se ne smije zaboraviti na bol porodica koje i dalje tragaju za svojim najbližim, jer, kažu, bez obzira na godine koje prolaze njihova patnja ne prestaje, pa im u tom pravcu kao pojedinci, ali i društva uopšte, dugujemo punu podršku, pomoć i solidarnost.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније