Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

06. 04. 2019. 07:45   >>  07:48 2

DIREKTOR KCCG

Crnogorci skloni reumatološkim bolestima

Otvaranje laboratorije za HLA tipizaciju od istorijskog je značaja za Klinički centar Crne Gore (KCC) i zdravstveni sistem uopšte, ocijenio je direktor najveće zdravstvene ustanove u zemlji Jevto Eraković. On je ekskluzivno za RTCG saopštio i da stanovnici Crne Gore imaju predispoziicju za reumatološka oboljenja.

 

Podsjećamo, crnogorski zdravstveni dobio je juče laboratoriju za HLA tipizaciju, a ocijenjeno je da je to prekretnica u razvoju transplantacione medicine u Crnoj Gori.

"Unapređujemo krunu medicine, a to je transplantacioni program, na način što ćemo u potpunosti moći da sve HLA tipizacije određujemo u Kliničkom centru Crne Gore", rekao je Eraković za Radio-televizije Crne Gore (RTCG).

Pojašnjava da je pored transplantacionog programa HLA laboratorija veoma važna "u moru autoimunih bolesti, koje se sve više i češće dijagnostikuju u Crnoj Gori".

Naša zemlja je sada u mogućnosti da obavlja "populacioni skrining" HLA, što znači da "možemo da odredimo otprilike kakva je sklonost našeg stanovništva prema određenim bolestima".

"Evo ja mogu sa vama da podijelim jednu ekskluzivnu informaciju koju smo dobili na osnovu započetog projekta populacionog HLA, gdje smo došli do podatka da nevjerovatno veliki broj ispitanika, a mi smo ispitivali isključivo zdravu populaciju, posjeduje gen B27, koji ukazuje da naše stanovništvo ima, otprilike računamo oko 7-8 odsto stanovništva Crne Gore, predispoziciju za razvoj reumatoidnog artritisa. Dakle, naši stanovnici imaju predispoziciju ka reumatološkim bolestiima na osnovu dosadašnjih iskustava sa HLA tipizacijom“, kazao je Eraković.

Govoreći o ulaganjima u crnogorski zdravstveni sistem, Eraković je rekao da je pred nama "težak i odgovoran put".

"I mogu sa ponosom da konstatujem da sa našim dosadašnjim radom opravdavamo ciljeve. Kao što znate, uz podršku Vlade Crne Gore u Klinički centar Crne Gore je uloženo prošle godine skoro devet miliona eura, ove godine očekujemo pet miliona eura isključivo, dakle, u poboljšanje infrastrukturnih uslova rada KCCG, a kroz obezbjeđivanje neophodne opreme", rekao je Eraković.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније