Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 08. 2013. 17:28 >> 17:28

SMANJITI TROŠKOVE

Nikšić: Reorganizacija javnih ustanova 2014.

Gradska vlast u Nikšiću izvršiće u narednoj godini reorganizaciju javnih ustanova i sistematizaciju radnih mjesta, kako bi se smanjili troškovi i novac iz opštinske kase racionalnije koristio.

„Neke će biti spojene u jednu ustanovu, dok će se višak radnika rješavati uz socijalni program. Time bi se bar polovina sredstava, koja su se do sada nenamjenski trošila, opredijelili za programske aktivnosti“, kazao je potpredsjednik Opštine Milorad Jovanović na konferenciji za novinare u Nikšiću.

Prema njegovim riječima, Nikšićko pozorište ima 40 zaposlenih, a nema svoju produkciju.

„Svake godine opština izdvaja oko 400 hiljada eura za plate zaposlenih, a od toga nema neke koristi kada je kultura u pitanju i zbog toga se mora uraditi reorganizacija“, obrazložio je Jovanović.

On je ocijenio da sadašnji broj uposlenih ne bi bio veliki da je riječ o pozorišnim radnicima profesionalcima i istakao da su vrhunski stvaraoci poput Obrada Nenezića prinuđeni da rade predstave za druge produkcije umjesto u svom Nikšiću.

„U narednom periodu moramo obezbijediti dobar pozorišni kadar, ali i zgradu koju Nikšićko pozorište sada nema“, rekao je Jovanović.

Kao pozitivan primjer naveo je rad kulturnih poslenika u Tivtu i Baru, za koje je ocijenio da imaju svoju produkciju i rade dobre predstave, iako nemaju pozorište kao ustanovu.

Menadžer Opštine Živko Kecojević kazao je da je u toku rekonstrukcija nekadašnje bioskopske sale 18. septembar, budućeg Kulturno-informativnog centra i da posao vrijedan više od milion eura finansira vladina Direkcija za javne radove.

„Završetkom radova i nabavkom opreme pozorište će dobiti modernu savremenu scenu sa sličnim karakteristikama kao Crnogorsko narodno pozorište, što Nikšić i zaslužuje. Nakon rekonstrukcije preostaje nabavka opreme, za koju sredstva pokušavamo obezbijediti kroz grantove i donacije“, ocijenio je Kecojević.

Kao javne ustanove kulture u Nikšiću sada, uz Pozorište, radi i Centar za kulturu, Zahumlje i Stari grad Anderva.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније