Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

05. 04. 2019. 14:14 >> 14:19

UO ZZZ

U javne radove 529 nezaposlenih, krediti za 34 radna mjesta

Kroz programe javnih radova "Njega starih lica", "Personalni asistent" i ostali programi biće uključeno 529 nezaposlenih lica, a za tu namjenu Zavod za zapošljavanje Crne Gore usmjeriće skoro 680 hiljada eura. Odlukom Upravnog odbora Zavoda danas su odobrena i 22 zahtjeva za kredit što treba da omogući otvaranje 34 nova radna mjesta.

Za realizaciju devet programa javnog rada "Njega starih lica" posla će biti za 60 nezaposlenih.

"Oni će pružati pružati podršku za 450 starih lica u stanju socijalne potrebe, za šta je oredijeljeno 77,2 hiljade eura", navodi se u saopštenju.

Za Program javnog rada "Personalni asistent" opredijeljeno je 207 hiljada eura i njim će biti uključeno 161 nezaposleno lice.

"Oni će podršku pružati za 335 osoba sa invaliditetom u centrima, udruženjima i u kući", kazali su iz ZZZ.

Kroz ostale programe javnog rada biće uključeno 308 prioritetno teže zapošljivih lica, na privremenim netržišnim poslovima od javnog interesa, za šta je opredijeljeno 395,2 hiljade eura.

"Odlukom Upravnog odbora Zavoda danas su odobrena i 22 zahtjeva za kredit iz Inoviranog programa za kontinuirano stimulisanje zapošljavanja i preduzetništva u Crnoj Gori. Za tu namjenu opredijeljeno je 170.000 eura što će omogućiti otvaranje 34 nova radna mjesta, pretežno u sjevernim opštinama", navodi se u saopštenju.

Po novozaposlenom radniku odobrava se do 5.000 eura a maksimalan iznos kredita, za tri radna mjesta, je 15.000 eura.

"Grejs period je godinu, a rok povraćaja sredstava tri godine, u polugodišnjim anuitetima. Kamatna stopa je tri odsto za projekte čiji su nosioci žene i za projekte u manje razvijenim opštinama, a četiri odsto za projekte iz razvijenih sredina", precizirali su.

Biznis ideje su iz oblasti poljoprivrede, za povećanje stočnog fonda, pružanja uslužnih djelatnosti, krojača, vešeraja i marketinga, kao i izgradnju Etno sela. Korisnici planiraju i proizvodnju aluminijske i PVC bravarije, pakovanja za ugostiteljske objekte kao i dekorativu namještaja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније