Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: R.P. ]

03. 04. 2019. 14:47   >>  15:03 2

RAZGOVOR SA MINISTRIMA

Studenti su pokretači razvoja Crne Gore

Studenti su najvažniji resurs crnogorskog društva i glavni pokretač razvoja Crne Gore, a sistemske obrazovne reforme značano su doprinijele njihovom kvalitetnijem znanju i evropskoj konkuretnosti diploma svih crnogorskih univerziteta, ocijenjeno je tokom Foruma "Pitaj ministra".

Ministri prosvjete, nauke i sporta i mladih, Damir Šehović, Sanja Damjanović i Nikola Janović, razgovarali su sa oko 60 studenata svih univerziteta u Crnoj Gori, u okviru drugog Foruma "Pitaj ministra". Ovogodišnji Forum organizovao je Generalni sekretarijat Vlade, u saradnji sa Rektoratom Univerziteta Crne Gore, Ministarstvom prosvjete, Ministarstvom sporta i mladih i Ministarstvom nauke, a u okviru projekta EU4ME, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP.

Glavni pregovarač Aleksandar Drljević čestitao je studentima predstojeći praznik i poručio da su oni najvažniji resurs i najveće bogatstvo ovog društva.

"Sveobuhvatnom reformom stvaramo uslove da svoju državu prepoznate kao plodno tlo za vaše ideje i vašu budućnost vežete upravo za Crnu Goru. Mi danas gradimo budućnost i ulažemo u obrazovni sistem ne da bi drugu zemlju obogatili našim talentima, već da bi vi nastavili putem stvaranja prosperitetne države", rekao je on.

Rektor Univerziteta Crne Gore, Danilo Nikolić, istakao je da su studenti, kao predstavnici buduće intelektualne elite i generičke snage razvoja crnogorskog društva, ključni svjedoci adekvatne primjene visoko-obrazovnih programa, naučno-razvojnih projekata i kulturno-sportskih sadržaja iz univerzitetskog i šireg društvenog miljea.

"Ne zaboravite, vi ste tu da nas uvijek opominjete da može bolje, da podižete standarde, promovišete aktuelne trendove. Vi ste tu nas inspirišete vašim mladalačkim entuzijazmom i intelektualnim potencijalom. Vi ste tu da budete aktivni sudionici i energični kreatori vaše i naše budućnosti", poručio je rektor.


U neformalnom razgovoru, ministri su predstavili rad resora na čijem su čelu i odgovorali na brojna pitanja studenata iz domena njihovih obrazovnih potreba, stručnih interesovanja i profesionalnih očekivanja.

Studente je zanimalo da li su nadležni, u okviru obrazovne reforme, obezbijedili uslove po pitanju nastavnog kadra i primjene stručne prakse, a interesovali su se i za mogućnost osnivanja fonda za mlade talente.

Sa ministrom sporta su razgovarali o kreiranju omladinskih politika, ali i ukazali na potrebu da nadležno ministarstvo, imajući u vidu ulaganja u sport na osnovnom i srednjem nivou, sa istom pažnjom pristupi sportu na visokom nivou, kako bi imali zaokružen sistem kvalitetnog sportskog programa na svim nivoima.

Ministar Šehović je podsjetio da su prošle godine uvedene besplatne osnovne i master studije, a da je ove studijske godine upisana druga generacija studenata koji ne plaćaju školarinu, njih 3.541.

"Uveli smo prijemni ispit na besplatni magisterij od 2021. godine, kako bi osigurali da privilegiju upisivanja besplatnih magistarskih studija imaju najbolji. Uveli smo obaveznu praksu na sve fakultete u obimu od 25%. Osnovali smo Agenciju za kontrolu kvaliteta visokog obrazovanja. Izradili smo prvi Zakon o akademskom integritetu koji nemaju zemlje regiona i šire, a pribavili smo i softver protiv plagijarizma za sve fakultete", kazao je on.

Podsjetio je i da Ministarstvo svake godine opredjeljuje sredstva za sufinansiranje školarine za oko 60 studenata magistarskih studija i preko 20 studenata doktorskih studija. Takođe, godišnje se dodjeljuje oko 300 stipendija za najbolje studente.

Kako je istakao, "godišnje se izdvaja za: studentske kredite oko 1 400 000 eura, za stipendije i sufinansiranje magistarskih i doktorskih studija preko 450 000 eura, a za dotacije domovima preko 2 miliona eura".

Dodatno, kako je ministar rekao, iz godine u godinu se povećavaju potencijali za internacionalizaciju visokog obrazovanja, te godišnje preko 300 studenata učestvuje u programima razmjene.

Janović je poručio da je crnogorska mladost budućnost Crne Gore, ističući da Ministarstvo sporta i mladih stvara uslove za mlade sportiste i njihov profesionalni razvoj.

"Crna Gora je vodeća država po pitanju nagrađivanja sportista, sportskih premija, doživotnih mjesečnih naknada i statusa perspektivnog sportiste", dodao je on.

Istakao je zadovoljstvo činjenicom da je taj resor u 2018. finanisirao projekte za mlade u iznosu od preko pola miliona eura, kao i da je, zahvaljujući podršci Ministarstva sporta i mladih održana je 75. Skupština Evropske studentske unije, Međunarodni forum studenata i najveća do sada Simulacija parlamentarne prakse na Fakultetu političkih nauka.

Kako je kazala Damjanović, Crnoj Gori su potrebne inovativne ideje koje će ojačati preduzetničku kulturu i smanjiti odliv talenata.

Naglasila je da resor na čijem je čelu nastavlja da kroz primjere dobre prakse promoviše koncept "Nauka za društvo", podsjećajući da je Vlada usvojila Program podsticanja inovativnih startapova koji će omogućiti mladim ljudima bolje uslove za pokretanje biznisa, čime će pomoći prosperitet Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније