Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 08. 2013. 13:53 >> 13:53

POZITIVNA POZIVA

Trovanjem Beranaca da se pozabavi tužilac

Pozitivna Crna Gora zatražila je da se u Beranama opet uspostavi redovno stanje i da se svim građanima tog grada obezbijedi pravo garantovano Ustavom, koje se odnosi na pravo svih građana na zdravu životnu sredinu.

 

„Da jedna lokalna vlast može biti do te mjere nedogovorna pa da svojim građanima ne saopštava ni što je razlog masovnog obolijevanja stanovništva pokazuje najnovija situacija u Beranama“, ocijenili su u Pozitivnoj.

Iako, kako navode, hiljade stanovnika ima problema sa trovanjem, „funkcionerima opštine je preče da objasne da oni ne znaju o čemu se radi“.

„I da se to, po njihovom mišljenju, ne može ni znati, nego li da upozore građane na problem i da ga riješe. Ukoliko se lokalna vlast i nadležna ministarstva ne uozbilje, ovaj problem može da dobije neželjenu dimenziju, te stoga treba priznati tešku situaciju i krenuti sa lociranjem problema“, saopštili su iz Pozitivne.

Građani Berana i crnogorska javnost, kako ističu, nemaju nikakvu informaciju osim da su uzorci poslati u Zagreb na dalju analizu, čime se direktno građani Berana uskraćuju za ustavno pravo garantovano članom 23  da javnosti ima pravo na blagovremeno i potpuno obavještavanje o stanju životne sredine.

„Zahtijevamo i da se neizostavno utvrdi odgovornost ukoliko se pokaže da je masovno trovanje posljedica neodgovornog rada JP Vodovod i kanalizacije ili neadekvatno izvođenih radova u blizini vodovodnih instalacija. Ukoliko je razlog ovoga masovnog trovanja havarija na cjevovodu, insistiramo  da se Berancima i sveukupnoj crnogorskoj javnosti objasni zašto građani ovoga grada nijesu bili obaviješteni neposredno nakon te havarije, jer su posljedice u tom slučaju mogle biti drastično manje“, saopštili su iz Pozitivne, iz poziv državnom tužiocu da istraži sve okolnosti koje su dovele do ovih nemilih događaja kako se kršenje osnovnog ljudskog prava, prava na zdravu životnu sredinu,  ne bi više ponavljalo.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније