Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

02. 04. 2019. 15:25 >> 15:39

PAŽIN PORUČIO

Poštovanje ljudskih prava uslov i pokretač razvoja

Poštovanje ljudskih prava i sloboda bilo je i ostalo osnovni uslov i pokretač demokratskog, društvenog i ekonomskog razvoja Crne Gore, saopštio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin na sastanku sa generalnim sekretarom OEBS-a Tomasom Gremingerom danas u Podgorici.

Potpredsjednik je ukazao da će tokom 2019. godine Crna Gora ostati primarno fokusirana na ispunjavanje obaveza iz procesa pristupanja EU.

"Naša ambicija je da se što prije otvori preostalo pregovaračko poglavlje koje se odnosi na konkurentnost, ali i da konačno dobijemo priliku da nastavimo proces privremenog zatvaranja pregovora u pojedinim poglavljima", naglasio je.

Pažin je saopštio da Crnoj Gori predstoji usvajanje i sprovođenje ključnih reformskih zakona u oblasti medijskog, izbornog i antidiskriminacionog zakonodavstva. U tom kontekstu, izrazio je punu spremnost vladajuće većine da se kroz dijalog sa predstavnicima opozicije u demokratskim institucijama dođe do najboljih zakonskih rješenja i obezbijedi još snažnija zaštita prava i sloboda crnogorskih građana.

Generalni sekretar Greminger je rekao da OEBS u potpunosti podržava nastojanja da se politički dijalog o ključnim reformskim procesima odvija u Skupštini Crne Gore.

Ocijenio je da je Crna Gora snažan i posvećen partner Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju i izrazio spremnost organizacije da nastavi da sarađuje sa crnogorskim institucijama u ključnim oblastima poput vladavine prava, medijske reforme, sajber bezbjednosti i refome izbornog zakonodavstva.

Govoreći o reformi izbornog zakonodavstva, potpredsjednik je naglasio da se Vlada snažno zalaže za prihvatanje svih preporuka Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), dodajući da su sve preporuke za koje je bila dovoljna prosta većina u Skupštini već prihvaćene. Saopštio je, takođe, da postoji puna spremnost parlamentarne većine da kroz otvoreni dijalog sa opozicijom budu prihvaćene i realizovane i preostale preporuke koje zahtjevaju kvalifikovanu većinu u Skupštini Crne Gore.

Potpredsjednik Pažin je ukazao da slobodni, nezavisni i pluralisticki mediji predstavljaju neophodan preduslov razvoja svakog demokratskog društva, kao i da države imaju primarnu odgovornost da obezbijede poštovanje i zaštitu slobode govora i slobode medija. Zahvalio je OEBS-u na ekspertskoj podršci tokom izrade medijskih zakona, ocjenjujući da je riječ o propisima koji su od izuzetnog značaja za dalji demokratski razvoj i ukupan napredak crnogorskog društva.

U tom kontekstu, izrazio je očekivanje da će svi politički akteri prepoznati svoju odgovornost i dati puni doprinos da ova i druga značajna zakonska rješenja, koja direktno utiču na ostvarivanje prava i sloboda crnogorskih građana, budu podrobno razmotrena i usvojena u Skupštini.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније