Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

02. 04. 2019. 13:05   >>  12:31

GA DOSTAVILA

Preporuke za podsticajniji rad medija

Građanska alijansa (GA) dostavila je preporuke i sugestije na Nacrt Zakona o medijima i Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio Televizije Crne Gore, kako bi zakonski tekstovi dobili na kvalitetu, odnosno, bili što podsticajni za rad medija.


Ta nevladina organizacija smatra da je potrebno uvesti nadzor zakonske usklađenosti medija tokom izborne kampanje osnivanjem nezavisnog tijela, koje bi bilo ovlašćeno da odlučuje po žalbama i preduzima radnje protiv kršenja zakona. 

Oni su kazali da je potrebno uspostaviti zakonska ograničenja za iznos plaćenog oglašavanja na televiziji.

„Medijski prostor nudi raznovrsnost sadržaja, ali postoji nedostatak finansijske autonomije što podstiče političku zavisnost i rezultira polarizacijom medijskog izvještavanja. GA predlaže uspostavljanje zakonskih ograničenja za iznos plaćenog oglašavanja na televiziji“, kaže se u saopštenju.

Poseban akcenat i pažnju treba posvetiti mehanizmima za zaštitu nezavisnosti AEM. Oni su poručili i da privatne medije treba podsticati da se uključe u dijalog sa nacionalnim sindikatom.

Kako su dodali, on-line mediji se kroz tekst Zakona o medijima ili novi zakon moraju uvesti u definiciju medija. 

U GA su mišljenja da se zakonski mora definisati rad online medija kao i odgovornost za postavljene komentare.

„U Nacrtu Zakona o medijima navodi se da novinari u svom radu nijesu dužni da otkriju izvor informacije, osim u slučajevima zaštite nacionalne bezbjednosti, teritorijalne cjelovitosti, zaštite zdravlja i otkrivanja krivičnih djela zaprijećenih kaznom od 5 godina ili više, sa čim je saglasna GA“, kazali su iz te nevladine organizacije.

Oni su ukazali da se u Nacrtu zakona o medijima navodi da se predstavnik inostranog medija i dopisništvo inostranog medija upisuju u evidenciju inostranih predstavnika i dopisništava, koju vodi Ministarstvo vanjskih poslova, na osnovu čega im se izdaje akreditacija.

U GA smatraju da je ovakva procedura previše detaljna i potencijalno štetna, i u smislu osnovnog koncepta organizacije inostranog izvještavanja, i u smislu standarda slobode izražavanja.

„Nacrt Zakona o medijima predviđa da raspodjelu sredstava iz stava 1 ovog člana vrši Savjet Agencije za elektronske medije 60 odsto sredstava, koja se usmjeravaju u podfond za elektronske komercijalne i neprofitne medije, a 40 odsto preko Nezavisne komisije Agencije za dnevne, nedeljne štampane medije i online medije“, piše u saopštenju. 

GA smatra da treba razmotriti da li je regulatorni organ za elektronske medije prava adresa za učešće u raspodjeli sredstava upućenih dnevnicima, nedjeljnicima i drugim štampanim medijima, kao i online medijima, kao i da ovu vrstu pomoći treba osloboditi dijela PDV-a. 

Kako su kazali u dijelu koji se tiče obaveznih objavljivanja podataka treba precizirati u dijelu Kaznenih odredbi ko je zadužen za kontrolu rada medija (objavljivanja podataka o mediju kao i autorstvu materijala) za eventualno nepoštovanje zakona.

Neophodno je, smatraju, da nadzor nad poštovanjem profesionalnih i etičkih standarda u štampanim i online medijima vrše samoregulatorna tijela treba precizirati i ko tačno vrši nadzor nad radom online medija.

„Upoređivanjem sadašnjeg Zakona koji se tiče nacionalnog javnog emitera sa Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG, stiče se utisak da će novi Zakon dati manje prostora za nezavisnost nacionalnog javnog emitera, kao i da je sadašnji Zakon mnogo bolje usklađen sa evropskim standardima“, rekli su iz GA. 

U Nacrtu Zakona o RTCG predviđa se da se proces imenovanja članova Savjeta RTCG izmjesti iz Skupštine Crne Gore i povjeri Agenciji za elektronske medije (AEM), odnosno Savjetu ovog tijela. 

GA je stava da treba da ostane rješenje iz aktuelnog zakona kako bi se RTCG zaštitila od direktnog uticaja Vlade prilikom izbora članova Savjeta RTCG, pod kojim funkcioniše AEM.

„U Nacrtu Zakona o RTCG navodi se da nadzor nad sprovođenjem Ugovora, u dijelu koji se odnosi na programske obaveze, sprovodi nezavisni regulator za oblast elektronskih medija, što po mišljenju GA jeste neprihvatljivo oduzimanje nadležnosti Savjetu RTCG“, kazali su iz GA.

Dodaje se da je Ugovor o pružanju javnih usluga Nacrtom Zakona o medijima definisan je na tri godine.
Trajanje ugovora od pet godina bi, smatraju, rukovodstvu RTCG obezbijedio stabilnije okruženje za implementaciju strukturnih reformi. 

„GA smatra da je potrebno preciziranje odredbe po kojoj novinari RTCG ne mogu za svoj rad da primaju nadokande od eksternih pravnih i fizičkih lica, posebno jer u članu 14 Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG nije precizno definisano za koji rad i kod kojeg poslodavca novinari RTCG ne mogu da ostvare zaradu za svoj rad“, kazali su iz GA.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније