Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

02. 04. 2019. 13:25 >> 12:54

GEBREJSUS PORUČIO

SZO će nastaviti da podržava reforme u CG

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) će nastaviti da pruža punu podršku Crnoj Gori u započetim reformskim procesima iz oblasti zdravstvene zaštite, saopšteno je nakon sastanka ministra zdravlja Kenana Hrapovića i generalnog direktora SZO Tedrosa Adhana Gebrejesusa.

 

Delegacija Crne Gore, predvođena ministrom Hrapovićem, učestvuje na 6. Sastanku malih zemalja na visokom nivou "Jednakost i održivi razvoj", u San Marinu.

„Generalni director SZO Tedros posebno je pozdravio reformske napore Crne Gore na jačanju primarne zdravstevne zaštite za efikasnu kontrolu epidemije hroničnih nezaraznih bolesti, kao i unapređivanje nivoa finansijske zaštite građana prilikom korišćenja zdravstvenih usluga, budući da su ovi prioriteti u srcu mandata SZO”, navodi se u saopštenju.

Ministar Hrapović pružio je snažnu podršku ambicioznom planu za reformu SZO, kao odgovor na promijenjeni globalni kontekst i kompleksne javno zdravstvene izazove i zahvalio na kontinuiranoj podršci Crnoj Gori.

“Hrapović i Gebrejesus saglasni su da je za mjerljive promjene na nacionalnom nivou potrebno ulaganje u inovacije i digitalno zdravlje. Digitalna dostignuća, kako su istakli, mijenjaju način pružanja zdravstvene zaštite u komponentama kao što su promocija, prevencija i liječenje, u čemu će SZO nastaviti da pruža punu podršku Crnoj Gori”, saopšteno je iz Ministarstva.

Generalni direktor SZO prihvatio je poziv Hrapovića da učestvuje na narednom sastanku malih zemalja u julu 2020.godine, čiji će domaćin biti Crna Gora.

U nastavku 6. Sastanka malih zemalja, Hrapović učestvovao je na sesiji posvećenoj jednakosti i ekološkoj održivosti.

On je podsjetio na značaj vodnih resursa a posebno u okolnostima klimatskih promjena. Vlada Crne Gore usvojila je predlog zakona o ratifikaciji Protokola o vodama i zdravlju. Značaj ovog protokola leži u činjenici da za Crnu Goru on predstavlja okvir za prevazilaženje nejednakosti u dostupnosti bezbjednoj vodi u svim okruženjima.

Inicijativa za saradnju između malih zemalja pokrenuta je zvanično 2013. godine sa ciljem implementacije SZO Evropske politike za zdravlje i blagostanje: Zdravlje do 2020. Pored Crne Gore, u ovoj inicijativi učestvuju i Andora, Kipar, Island, Luksemburg, Malta, Monako i San Marino.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније