Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

02. 04. 2019. 12:08 >> 11:33

SAVJET OCIJENIO

Policija jača otvorenost prema građanima

Odluka da načelnici centara i odjeljenja bezbjednosti organizuju redovan prijem građana značajno doprinosi otvorenosti policijske organizacije i predstavlja pozitivan podsticaj u uspostavljanju nove, transparentnije, policijske kulture, ocijenio je Savjet za građansku kontrolu rada policije.

Naime, Savjet za građansku kontrolu rada policije razmotrio je, po sopstvenoj inicijativi, pitanja transparetnosti, otvorenosti i legitimnosti Uprave policije.

Direktor Uprave policije Veselin Veljović naložio je svim načelnicima centara i odjeljenja bezbjednosti (CB/OB) u okviru Uprave policije Crne Gore da jednom sedmično, u cilju jačanja partnerskih odnosa zajednice i policije, organizuju redovan prijem građana.

Iz Uprave policije je pojašnjeno da je odluka donijeta kako bi se ostvarila neposrednija komunikacija sa rukovodiocima u CB/OB na teritoriji grada u kojem borave u cilju pomoći u efikasnijem rješavanju problema i pitanja od važnosti za građane u situacijama u kojima je to na bilo koji način u moći i nadležnosti Uprave policije.

"Savjet za građansku kontrolu rada policije ocjenjuje da konkretna odluka značajno doprinosi otvorenosti policijske organizacije i predstavlja pozitivan podsticaj u uspostavljanju nove, transparentnije, policijske kulture. To je odgovoran odnos prema javnosti kojoj Policija služi i prilika da se građani značajnije uključe, iznosu svoje mišljenje i doprinesu brzoj i profesionalnoj primjeni policijskih ovlašćenja", navode u saopštenju.

Savjet prepoznaje da su promjene poput ove ključne za unapređenje odgovornosti i za snažniji nadzor javnosti nad radom policije. Policija se na dati način odgovorno postavlja prema povjerenju javnosti.

"Nastavljaju se ozbiljniji koraci transparetnijeg djelovanja i prevladavanja ranije nezdrave klime. Savjet je odluku direktora Uprave policije razmotrio i u kontekstu slučaja građanina Igora Tomkića iz Berana prepoznajući akcentiranje odgovornosti i poruku policijskim starješinama na lokalnom nivou da se pažljivo i ažurno odnose prema primjedbama i zapažanjima građana. Savjet podržava komunikaciju i dijalog sa Policijom na lokalnom nivou i zato poziva javnost da maksimalno koristi poziv Policije. Građani, što uključuje i novinare, sindikalne, građanske i političke aktiviste, su dobrodošli da sa policijom razgovaraju o svim pitanjima i problemima koje se tiču njihove lične i imovinske sigurnosti ili su od interesa za bezbjednost lokalne zajednice i efikasno i legitimno djelovanje policije", navodi se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније