Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

29. 03. 2019. 18:47   >>  30. 03. 2019. 10:51 3

BOŠKOVIĆ PORUČIO

CG spremna da proširi učešće u mirovnim misijama

Crna Gora pažljivo prati razvoj situacije u pojedinim konfliktnim područjima i spremna je da proširi svoje učešće u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija, kazao je ministar odbrane Predrag Bošković.

 

Bošković učestvuje na sastanku ministara odbrane Ujedinjenih nacija na temu mirovnih operacija, koji je okupio 112 visokih predstavnika država članica ove međunarodne organizacije.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš otvarajući sastanak, naglasio je značaj multilateralnog i integrisanog pristupa pružanju odgovora na savremene bezbjednosne izazove.

“Sastanak je održan u cilju jačanja kapaciteta mirovnih operacija pod vođstvom UN-a i postizanja najboljih rezultata, sa fokusom na inicijativu generalnog sekretara Gutereša Akcija za očuvanje mira-A4P”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Ujedinjene nacije sprovode 14 mirovnih operacija i misija širom svijeta, pružajući neprocjenjivu podršku međunarodnom miru i bezbjednosti.

“Na sastanku je konstatovano da cilj mirovnih misija treba da bude dugoročno održivo mirno rješenje, u skladu sa mandatom misije i pravilima međunarodnog prava. Takođe, da je pravi trenutak da se razmotre novi modaliteti izgradnje povjerenja i upravljanja konfliktima, u cilju doprinosa izgradnji stabilnijih i mirnijih društava, imajući u vidu velike izazove sa kojima se suočava međunarodna zajednica”, navodi se u saopštenju i dodaje da su izazovi sve brojniji i ne poznaju granice.

"Države ih same i izolovano, ne mogu tretirati, tako da UN predstavljaju nezamjenjivu platformu u pronalaženju zajedničkog rješenja", navodi se u saopštenju.

Ministar Bošković kazao je da Crna Gora pažljivo prati razvoj situacije u pojedinim konfliktnim područjima.

“I čvrsto je opredijeljena da, shodno mogućnostima, nastavi da doprinosi očuvanju i unapređenju međunarodnog mira i bezbjednosti. Takođe, naša zemlja je spremna da proširi svoje učešće u mirovnim misijama UN. Vojska Crne Gore učestvuje u misiji Ujedinjenih nacija za referendum u Zapadnoj Sahari (MINURSO), od 2016. godine”, kazao je Bošković.

On je danas imao odvojeni susret sa ministrom odbrane Irske, Paulom Kehoem (Paul Kehoe), koga je upoznao sa najvažnijim aktivnostima Crne Gore u reformi sistema odbrane.

"Takođe, razgovaralo se i o regionalnoj saradnji, učešću pripadnika VCG u mirovnim misijama i operacijama, kao i bezbjednosnim izazovima i prijetnjama današnjice, koji ugrožavaju vrijednosti savremenih društava", saopšteno je iz Ministarstva.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније